Turska dobila prvu isporuku ruskog raketnog sistema S-400

Ankara i Washington bili su u svađi zbog turske kupovine S-400 (Arhiva)

Turska je saopštila da je u tu zemlju danas stigla prva isporuka ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400, što povećava mogućnost uvođenja američkih sankcija Ankari.

Ministarstvo odbrane Turske navelo je da su sistemi S-400 stigli u zrakoplovnu bazu blizu glavnog grada Ankare, prenosi Beta.

„Isporuka dijelova sistema nastavit će se u narednim danima. Kada sistem bude kompletiran, počet će njegovo korištenje prema smjernicama relevantnih organa“, navedeno je u saopštenju.

SAD je upozorio Tursku da će se suočiti s ekonomskim sankcijama ako ne odustane od kupovine tog ruskog raketnog sistema.

Trump ne isključuje mogućnost sankcija

Washington je naveo i da Turskoj u tom slučaju neće biti dozvoljeno da učestvuje u programu proizvodnje borbenih aviona F-35.

Turska je odbila da se povinuje američkom pritisku, insistirajući da kao suverena zemlja ima pravo da odlučuje o kupovini vojne opreme.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nakon nedavnog susreta sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom rekao kako SAD neće posezati za tim sankcijama, dok je Trump izjavio da se SAD nije pošteno odnosio prema Turskoj, no, nije isključio mogućnost uvođenja sankcija.

SAD tvrdi da ruski sistem S-400 nije kompatibilan sa odbrambenim sistemima NATO-a i da može ugroziti avione F-35.

Izvor: Agencije