Turska: Diplomatska nota Islandu zbog odnosa prema nogometašima

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu se u Ankari se sastao s francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom (EPA)

Vlasti Turske uručile su diplomatsku notu vlastima Islanda u kojoj osuđuju neadekvatan odnos prema fudbalskoj reprezentaciji te zemlje na aerodromu u Keflaviku i traže dodatne mere bezbednosti za članove turskog nacionalnog tima.

U noti se navodi, kako prenosi turska agencija Anadolija, da su turski fudbaleri bili podvrgnuti višesatnim pasoškim kontrolama, pretresima njihovog prtljaga i kako su bili žrtve nepoštovanja i agresivnog ponašanja islandskih službenika.

Najoštrije osudivši taj slučaj, Turska je zatražila dodatne mere bezbednosti za reprezentativce i stručni štab.

“Takvo nepoštovanje našeg nacionalnog tima na Islandu je neprihvatljivo. Preduzećemo adekvatne mere. Turska i njen narod su uz fudbalsku reprezentaciju. Naš nacionalni tim najbolji odgovor daće na fudbalskom terenu”, poručio je portparol kabineta turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Turska i Island 11. juna igraju kvalifikacionu utakmicu za plasman na Evropsko prvenstvo 2020, a turski tim je u nedelju uveče posebnim letom iz Konje stigao u Keflavik.

Navijač Islanda priveden

Članovi turske reprezentacije su zbog detaljnih pasoških kontrola na aerodromu zadržani duže od dva sata, a detaljno je pregledan i prtljag svih fudbalera.

Najiskusniji u turskom timu, Emre Belezolu i Burak Jilmaz, negodovali su zbog mera kojima su podvrgnuti.

“Ovo je bezobrazluk. Tri sata sam tamo stajao. Sve torbe su otvorili i više puta ih prekopavaju. Leteli smo šest i po sati, a sada tri sata čekamo”, rekao je Jilmaz.

“Ne bih želeo ništa da govorim, neka oni objasne sve ovo. Šteta jeste, od sletanja nas podvrgavaju nepotrebnim kontrolama”, izjavio je Belezolu.

Dok je Belezolu davao izjavu, jedan navijač Islanda je prišao i pružio mu četku za WC šolju, nakon čega ga je policija privela.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušolu ocenio je kao neprihvatljivo ponašanje islandskih službi prema turskoj reprezentaciji.

“To nije u skladu sa diplomatskim normama i mi ćemo preduzeti adekvatne mere, neka u to niko ne sumnja”, poručio je Čavušolu.

Izvor: Agencije