Turska: Čelnici opozicije gotovo 10 godina zatvora

Kaftancioglu je čelnica istanbulskog ogranka opozicijske Republikanske narodne stranke (Reuters)

Turski sud u petak je osudio vodeću opozicijsku političarku iz Republikanske narodne stranke (CHP) na devet godina i osam mjeseci zatvora zbog poruka na Twitteru koje je objavila prije sedam godina, objavio je Reuters.

Sud je Cananu Kaftancioglu, čelnicu istanbulskog ogranka CHP-a, koja je preuzela zasluge za pobjedu kandidata svoje stranke na nedavnim lokalnim izborima u tom gradu, proglasio krivom po pet tačaka optužnice, uključujući “širenje terorističke propagande, vrijeđanje predsjednika i otvorenu degradaciju turske republike”.

Visoki sud u Istanbulu nije odmah izdao nalog za hapšenje Kaftancioglu, koja je nakon izricanja presude puštena na slobodu.

Zvaničnik CHP-a rekao je novinarima da će stranka uložiti žalbu na presudu.

Konačna odluka u roku šest mjeseci

Istanbulski gradonačelnik Ekrem Imamoglu, blizak saradnik Canane Kaftancioglu, bio je na sudu kako bi podržao kolegicu.

Tokom saslušanja u petak Kaftancioglu je odbacila tvrdnju da je uvrijedila predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

“Moje izjave bile su više kritičke prema čelniku jedne političke stranke, ali su interpretirane kao da sam uvrijedila predsjednika Turske. Prema zakonu, to je sloboda govora”, rekla je Kaftancioglu.

Podsjetila je sudije da je Evropski sud za ljudska prava, koji ima jurisdikciju i u Turskoj, presuđivao u njenu korist u sličnim slučajevima u prošlosti.

Apelacijski sud morat će donijeti odluku o tom slučaju u roku šest mjeseci, tvrde iz CHP-a.

Izvor: Agencije