Turska će vratiti većinu boraca ISIL-a do kraja godine

ISIL nastavlja s napadima iako su prošle dvije godine otkad je to područje oslobođeno (AP)

Turska će vratiti većinu zatvorenih pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u države iz kojih potiču do kraja godine.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu u utorak je izjavio kako Ankara već ove sedmice planira poslati šest ili sedam pripadnika ISIL-a u njihove domovine, među kojima su Irska i Holandija.

Njegov istup dešava se sedmicu nakon što su turske vlasti počele program repatrijacije, prenosi Reuters.

Iz Ankare navode kako je uhapšeno 287 boraca na sjeveroistoku Sirije, gdje su turske trupe vodile ofanzivu protiv kurdskih sirijskih snaga, odnosno pripadnika kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), prošlog mjeseca te da ima još stotine pripadnika ISIL-a u pritvoru.

“Broj pritvorenika koji će biti vraćen do kraja godine zavisi o dužini trajanja procesa, no proces je krenuo naročito kada je riječ o Evropi”, kazao je Soylu, dodavši kako države koje su povukle državljanstvo svojim državljanima prekršile međunarodno pravo.

“Oni nemaju pravo ostaviti svoje građane bez državljanstva. Oni nemaju pravo na to. Zbog toga smo održali dogovore o provjerama sa nekim državama i oni ih uzimaju nazad.”

‘Sporo preuzimanje zatvorenika’

Turska je optužila evropske saveznike da previše sporo preuzimaju svoje državljane koji su putovali na Bliski istok kako bi se pridružili ISIL-u.

Evropske države, s druge strane, pokušavaju ubrzati planove za izmještanje nekoliko hiljada boraca ISIL-a iz sirijskih zatvora u Irak.

Turski saveznici iz NATO-a su bili zabrinuti kako bi prošlomjesečna ofanziva na sjeveroistoku Sirije mogla dovesti o bijega osumnjičenih za pripadnost u ISIL-u i njihovih porodica iz zatvora i kampova koje kontrolira YPG.

Ankara, koja YPG smatra “terorističkom grupom”, povezanom s kurdskim borcima na svojoj teritoriji, odbacila je zabrinutost i optužila paravojne snage iz Sirije da su otvorili neke zatvore i omogućile bijeg 800 zatvorenih ISIL-ovaca.

Do sada je Turska vratila deset državljana Njemačke, jednog Amerikanca i jednog Britanca.

Izvor: Agencije