Turska će uzvratiti na američke sankcije zbog kupovine sistema S-400

S-400, Raketni sistem
Ankara i Washington mjesecima se javno sukobljavaju u vezi s turskom kupovinom protivraketnog sistema S-400 (EPA)

Turska će “poduzeti uzajamne mjere” ako SAD uvede sankcije zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400, rekao je turski ministar vanjskih poslova u petak, što je posljednji korak prema slijepoj ulici u odnosima NATO saveznica.

“Ako SAD poduzme bilo kakve negativne mjere protiv nas, mi ćemo također poduzeti uzajamne mjere”, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu upitan o mogućim američkim sankcijama u intervjuu na turskoj televiziji, prenosi Hina.

Ankara i Washington mjesecima se javno sukobljavaju u vezi s turskom kupnjom proturaketnog sustava S-400, za koji se očekuje da će biti dostavljen sljedećeg mjeseca.

Washington je rekao da će to uzrokovati američke sankcije te upozorio Ankaru da će biti izbačena iz projekta proizvodnje borbenih zrakoplova F-35.

‘Nećemo se povući’

Turska je lira oslabjela u odnosu na dolar nakon toga te je sada jedan dolar ekvivalent 5,93 lire, što je najmanja vrijednost lire u posljednja dva tjedna.

“Odlučni smo u vezi sa sistemom S-400. Nećemo se povući, neovisno o rezultatu”, rekao je Cavusoglu i dodao kako je nemoguće otkazati narudžbu.

S-400 nije kompatibilan s obrambenim sustavima NATO-a, a Washington kaže da bi ugrozio zrakoplove F-35, koje Turska također planira kupiti.

Turska je predložila da saveznici formiraju radnu grupu koja bi procijenila učinak sustava S-400, ali još nije dobila američki odgovor.

Izvor: Agencije