Oglasi

Turska će uzvratiti ako SAD zabrani isporuku oružja

Turska će uzvratiti ukoliko SAD postupi po predloženom zakonu i obustave isporuku oružja ovoj državi.
Američka administracija ranije je predstavila dugoočekivanu reformu politike za izvoz američkog oružja koja ima za cilj povećanje izvoza saveznicimaEPA - Ilustracija

Turska će uzvratiti ukoliko Sjedinjene Američke Države postupe po predloženom zakonu i obustave isporuku oružja ovoj državi, rekao je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, prenosi Reuters.

Krajem sedmice predložen je zakon o odbrani koji uključuje i privremenu zabranu isporuke oružja Turskoj, prenosi Fena.

Cavusoglu je rekao da bi takve mjere bile pogrešne, nelogične i kršile bi odnose saveznika u NATO-u.

"Ako SAD nama nametne sankcije, Turska će uzvratiti. SAD treba odustati od ovoga", rekao je turski šef diplomatije.

Američka administracija ranije je predstavila dugoočekivanu reformu politike za izvoz američkog oružja koja ima za cilj povećanje izvoza saveznicima, ističući da će to osnažiti američku odbrambenu industriju i doprinijeti otvaranju radnih mjesta u zemlji.

Bijela kuća želi ubrzati proceduru odobravanja prodaje oružja i povećati ulogu visokih američkih dužnosnika, uključujući predsjednika Donalda Trumpa, u sklapanju takvih poslova s inostranstvom te istovremeno dati veću težinu poslovnim interesima u donošenju odluka o prodaji oružja prilikom čega je poštivanje ljudskih prava dugo imalo prioritet.

Korist od izvoza

Korporacije koje će od toga imati najviše koristi su, među ostalim, Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics i Northrop Grumman.

Plan se pripremao godinu dana, a veliku ulogu u tome imao je savjetnik Bijele kuće za trgovinu Peter Navarro, poznat po inicijativi da administracija uvede stroge trgovinske mjere protiv Kine.

Ljudska prava od sada će imati jednaku težinu kao i druge okolnosti u planiranju prodaje oružja uključujući potrebe savezničkih nacija i privredni gubitak ako američka korporacija ne dobije posao.

Nova politika ide puno dalje od ublažavanja propisa za vrijeme Baracka Obame 2014. koje je omogućilo veću prodaju oružja inostranstvu nego ikad prije.

Trump redovno nudi američko oružje tokom susreta sa stranim čelnicima.

Plan uključuje i novu politiku za izvoz dronova koja će omogućiti da američkim saveznicima uskoro budu dostupni smrtonosni dronovi koji mogu napadati projektilima ili služiti za nadzor.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.