Turska će tražiti alternativu F-35 ako bude trebalo

Svi trebaju biti svjesni da će Turska potražiti alternativu ako ne nabavi avione F-35, kaže turski ministar odbrane (EPA)

Turska je u subotu poručila kako će potražiti alternativne borbene avione ukoliko ne mogne dobiti američke bombardere F-35 iz bilo kojeg razloga te kako će ruski raketni sistem odbrane zemlja-zrak S-400 u Turskoj funkcirati autonomno.

Ovo je za Al Jazeeru, u emisiji “Talk to Al Jazeera”, rekao turski ministar odbrane Hulusi Akar.

“Svi bi trebali biti svjesni kako će Turska morati potražiti alternativu ako ne mogne nabaviti avione F-35”, kazao je šef turske odbrane.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji ruskih antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz Sjedinjenih Američkih Država, što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima.

Erdoganova poruka Trumpu

Zvanični Washington tvrdi kako će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Američka administracija je u julu uklonila Tursku iz zajedničkog programa borbenog aviona pete generacije F-35.

Ruska raketni sistem zemlja-zrak S-400 u Turskoj će funkcionirati autonomno, rekao je Akar za Al Jazeeru.

“Od samog početka smo izjavili kako će S-400 djelovati autonomno”, istakao je turski ministar odbrane.

On je naglasio kako je S-400 veoma važan mehanizam za osiguravanje odbrane i bezbjednosti Turske.

Agencije podsjećaju kako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 19. novembra izjavio kako je poručio predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu da se Ankara neće odreći ruskog sistema S-400.

Zajedničke patrole s Rusijom

Akar je izjavio kako će zajedničke patrole turskih i ruskih vojnih snaga na sjeveroistoku Sirije, u skladu s prethodno postignutim dogovorom, u narednom periodu biti još uspješnije i korisnije.

“Intenzivno nastavljamo naše napore kako bi osigurali mir i sigurnost u regiji, kao i potpuno primirje, kako bi se svi ljudi mogli sigurno vratiti svojim domovima i tamo živjeti u miru. U koordinaciji smo s Rusima gdje je to potrebno”, kazao je Akar.

Na pitanje o operaciji “Izvor mira” na sjeveru Sirije, on je ponovio kako Turska poštuje teritorijalni integritet svih svojih susjeda, posebno Sirije.

Akar je istakao kako će “sigurna zona” na sjeveru Sirije u značajnoj mjeri doprinijeti uspostavi mira, stabilnosti i sigurnosti na tom području.

Izvor: Al Jazeera i agencije