Turska će produžiti vanredno stanje još tri mjeseca

Bozdağ: 'Vanredno stanje bit će ponovo produženo' (EPA)

Turska će produžiti vanredno stanje za još tri mjeseca, proglašeno je nakon neuspjelog pokušaja državnog udara 2016, izjavio je danas zamjenik premijera te evroazijske države Bekir Bozdağ, prenose agencije.

To je šesto produženje vanrednog stanja, podsjećaju agencije i navode da je tokom njega izvršena velika čistka unutar turske administracije i vojske.

Od pokušaja puča u julu 2016. uhapšeno je više od 50.000 osoba, dok ih je 150.000 dobilo otkaze ili suspenziju na poslovima u vojnom, javnom i privatnom sektoru.

“Vanredno stanje bit će ponovo produženo”, kazao je danas Bozdağ novinarima nakon sastanka kabineta i dodao da će Nacionalno vijeće sigurnosti razgovarati zbog produženja i kabinet će ga kasnije odobriti.

Optužbe protiv Gülena

Trenutni period vanrednog stanja, koje je proglašeno 20. jula 2016, trebalo je biti okončano 19. januara. S novim produženjem, ovakvo stanje trajat će više od godinu i po u Turskoj.

Iz državne administracije navode da su čistke neophodni sigurnosni izazovi koji prijete Turskoj, te da se vrše kako bi se iskorijenila mreža pristalica Fethullaha Gülena, imama koji je u samonametnutom egzilu u SAD-u, a koga Ankara tereti za pokušaj udara.

Gülen negira sve optužbe.

Izvor: Agencije