Turska će podići četiri nuklearna reaktora

Turska godišnje za uvoz energije utroši gotovo 50 milijardi dolara (Getty Images)

Budući da gotovo svu energiju mora uvoziti, Turska je pokrenula ambiciozni nuklearni program, povjerivši 2013. izgradnju četiri reaktora snage 1.200 megavata ruskoj državnoj korporaciji za atomsku energiju (Rosatom), projekt vrijedan 20 milijardi dolara.

Turska godišnje za uvoz energije utroši gotovo 50 milijardi dolara, a zbog predviđanja da će u toj zemlji potražnja za energijom rasti najbrže u Evropi, Vlada želi osigurati da se za najkasnije deset godina najmanje pet posto potreba za energijom osigura iz nuklearnih izvora, što bi u velikoj mjeri umanjilo ovisnost Turske o uvozu plina, koji stiže većinom iz Rusije, prenosi Hina.

Rosatom je ranije obećao da će prvi od četiri atomska reaktora, koji će u Akkuyuu, gradu na jugu zemlje, biti postavljen do 2019.

No, visoki turski dužnosnik iz energetskog sektora rekao je da se to ne može dogoditi prije 2022. godine, jer još nisu ni počeli radovi na kompleksu elektrane.

Čekanje na odobrenja

“Prvi reaktor može biti stavljen u funkciju najmanje sedam godina nakon početka radova, pa rok 2019-2020. nije moguće ispuniti”, rekao je taj neimenovani dužnosnik.

Kašnjenje su djelomično uzrokovale teškoće u dobivanju odobrenja službi nadležnih za očuvanje okoliša, koje su postale mnogo opreznije nakon potresa i cunamija te havarije japanske nuklearne elektrane Fukushime 2011.

Rosatom, odnosno njegova kompanija-kći Akkuyu NGS, morala je to odobrenje čekati gotovo godinu dana, da bi ga konačno dobila u decembru prošle godine, otprilike u isto vrijeme kad je u službenoj posjeti Turskoj boravio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Stručnjaci ukazuju i na činjenicu da cijeli projekt ugrožavaju i mogući finansijski problemi Rosatoma, uzrokovani velikim ekonomskim problemima u kojima se Rusija našla zbog zapadnih sankcija i drastičnog pada cijene nafte na svjetskim tržištima.

Izvor: Agencije