Turska će istražiti progone Krimskih Tatara

Sovjetski savez je 1944. godine izvršio masovni progon Tatara sa Krima u Sibir i druge dijelove Centralne Azije (EPA)

Turska će poslati na Krim “neformalnu misiju” da tamo istraži “progone” Tatara, muslimanske manjine koja je većim dijelom bila protiv pripajanja ukrajinskog poluotoka Rusiji izvršenog u martu 2014. godine, javlja Fena.

“Ubrzo ćemo poslati neformalnu misiju da posmatra kršenja ljudskih prava na Krimu”, izjavio je u petak novinarima šef turske diplomatije Mevlut Cavasoglu.

“Situacija na Krimu je neprihvatljiva. Stanovnici na Krimu, a posebno Tatari, proganjani su, napada ih se i krše se njihova ljudska prava”, kazao je turski ministar vanjskih poslova za vrijeme posjete Litvaniji.

Hapšenja Krimskih Tatara

Televizija Tatara s Krima, koji imaju historijske odnose s Turskom, prestala je emitirati program u srijedu, nakon višemjesečnog pritiska ruskih vlasti, koje su je optužile za “ekstremizam”.

Program je bio emitiran na tri jezika, među kojim je tatarski.

U martu 2014. godine Moskva je pripojila Krim na osnovu referenduma koji je uveliko bojkotiralo oko 300.000 Tatara s Krima, što je 12 posto stanovništva na poluotoku.

Od tada su ruske vlasti uhapsile mnogobrojne Tatare, među kojima i lidere zajednice, optužene da su “organizirali masovne nerede i učestvovali u njima” za vrijeme sukoba 26. februara 2014. godine između pristalica i protivnika pripajanja Krima Rusiji.

Izvor: Agencije