Sirijski pobunjenici i turske snage zauzele Jarablus

 

Sirijski pobunjenici su u srijedu objavili kako su uz pomoć turskih snaga oslobodili pogranični grad Jarablus od pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), nakon kratkotrajne ofenzive koja se završila za par sati, prenose agencije.

„Jarablus je u potpunosti oslobođen“, rekao je za agenciju AFP Ahmad Othmane, komandant pobunjeničke grupe koja je učestvovala u ofanzivi za oslobađanje tog grada na sjeveru Sirije, pokraj turske granice.

Glasnogovornik druge pobunjeničke grupe rekao je kako su se ISIL-ovci povukli prema Al Babu, jugozapadno od Jarablusa.

Turska vojska je uz pomoć međunarodne koalicije protiv ISIL-a u srijedu rano ujutro počela najveću vojnu operaciju u Siriji od početka sukoba koji je izbio prije pet godina, šaljući tenkove i borbene avione da potisnu ISIL iz Jarablusa.

Sjedinjene Američke Države su u toj operaciji nazvanoj „Štit Eufrata“ pružile obavještajnu, izviđačku i savjetodavnu pomoć.

Erdogan: Očuvanje turske sigurnosti

Operacija izvedena u srijedu je dio zajedničke kampanje turskih specijalnih snaga i koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama za protjerivanje boraca ISIL-a iz grada na sirijsko-turskoj granici.

“Operacija, koja je počela oko četiri sata ujutro po lokalnom vremenu, za cilj ima čišćenje turskih granica od terorističkih grupa, te da se pojača granična sigurnost i da se podrži teritorijalni integritet Sirije”, javlja agencija Anadolija, koja je citirala turske zvaničnike.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kaže da je napad izveden radi očuvanja sigurnosti Turske i kao odgovor za nedavni samoubilački napad u Gaziantepu.

“Naše snage su u čeitiri sata ujutro izvele akciju na položaje ISIL-a u Siriji. Mi znamo da svaka država ima pravo i dužnost da čuva svoju sigurnost i integritet svoje države. Te organizacije koje su bazirane u Siriji napadale su Gaziantep, Kilis i druge naše gradovi. Mi smo odlučili njima reći ‘ne’  i oni su jutros u četiri sata čuli naš odgovor. Neka ostali pričaju o Turskoj šta god žele, nas to ne zanima”, rekao je Erdogan.

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije saopćilo je da osuđuje “prelazak turskih tenkova i oklopnih vozila preko tursko-sirijske granice”, dodavši da se radi o grubom kršenju sirijskog suvereniteta.

Kurdska partija za demokratsku uniju (YPG), osudila je tursku vojnu intervenciju u Siriji kao “otvorenu agresiju” i miješanje u sirijska unutrašnja pitanja.

Reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra javlja da je riječ o dobro koordiniranoj vojnoj operaciji u koju su uključeni borbeni avioni i artiljerija, koji se kreću prema granici i Jarablusu.

“Turski ministar unutrašnjih poslova ranije je izjavio da će ovo biti brza operacija, čiji će cilj biti osigurati tursku granicu i poraziti ISIL”, izvještava on.

Ahelbarra dodaje kako se u pograničnom području nalaze stotine pripadnika Slobodne sirijske vojske (FSA), koji čekaju znak da pređu u Jarablus i zauzmu ga.

“Ako Jarablus padne u ruke Slobodne sirijske vojske, to će biti veliki poraz za ISIL, koji je početkom ovog mjeseca izgubio Manbij. Ostat će im samo jedno uporište u sjevernoj Siriji – Al-Bab, u blizini Halepa”, javio je reporter Al Jazeere.

Nakon ulaska turskih tenkova na teritoriju Sirije počele su napredovati i jedinice FSA [Anadolija]

Napad na ISIL

U snimcima iz turskog pograničnog grada Karkamisa vide se stubovi bijelog dima koji se diže u nebo iznad brda u Jarablusu, sa druge strane granice.

Turska je u utorak naredila evakuaciju stanovnika Karkamisa, javili su lokalni mediji.

Policija je putem megafona upozorila građane da se evakuiraju “iz sigurnosnih razloga” iz Karkamisa, na koji su ispaljene dvije minobacačke granate sa teritorije Sirije, prenosi AFP.

Turska vojska počela je jučer u odvojenim akcijama granatirati položaje snaga sirijskih Kurda i grupe ISIL u pograničnim oblastima Sirije.

Kurdski položaji su granatirani u oblasti Manbija, dok su na meti turske artiljerije položaji ISIL-a kod Jarablusa.

Izvor: Al Jazeera i agencije