Turska bi mogla zabraniti SAD-u korištenje aviobaza

Cavusoglu: 'Turska je otvorena za alternative nabavci američkih borbenih aviona F-35' (EPA)

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu sugerirao je u srijedu da se Sjedinjenim Američkim Državama može zabraniti korištenje dvije strateške zračne baze u Turskoj, kao odgovor na moguće američke sankcije protiv njegove zemlje, javila je Anadolija.

Njegov komentar uslijedio je nakon izvještaja da su se američki zastupnici složili o zakonu o odbrani, koji uključuje i pozive da se sankcionira Turska zbog njene odluke da nastavi s kupovinom i raspoređivanjem ruskih sistema protivraketne odbrane S-400, prenosi Anadolija, pozivajući se na AP.

“U slučaju odluke o sankcioniranju Turske aviobaze Incirlik i Kurecik mogu se naći na dnevnom redu”, rekao je Cavusoglu, javlja Tanjug.

Istakao je da članovi Kongresa SAD-a moraju shvatiti da sa sankcijama nije moguće “nikamo stići”.

‘Odgovor u slučaju američkih sankcija’

Incirlik, na jugu Turske, bio je glavna baza za američke operacije na Bliskom istoku, a odnedavno i za borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku, dok je Kurecik, na istoku Turske, ključna baza NATO-a.

Turska će preduzeti mjere ako Sjedinjene Američke Države pokrenu neprijateljske korake protiv nje, izjavio je ranije u srijedu Cavusoglu.

Šef turske diplomatije rekao je to odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja američkih sankcija Ankari zbog njene nabavke ruskog raketnog sistema S-400.

Cavusoglu je za tursku TV-stanicu A Haber kazao da je Turska otvorena za alternative nabavci američkih borbenih aviona F-35, uključujući i nabavku ruskih aviona, ako bude suspendirana iz tog programa zbog kupovine sistema  S-400, objavio je Reuters, prenijela je Fena.

Ankara i Washington u sporu su o turskoj nabavci ruskog sistema S-400, za koji Washington tvrdi da nije kompatibilan s NATO-ovim sistemima i da je prijetnja programu razvoja američkog “nevidljivog” borbenog aviona F-35, koji razvija korporacija Lockheed Martin.

Trump: Dvije strane priče

Republikanski američki senator Lindsey Graham i demokratski senator Chris Van Hollen pozvali su administraciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da uvede sankcije Turskoj zbog nabavke sistema S-400, navodeći da takva odluka šalje “užasan signal” drugim zemljama.

Trump je ranije rekao da postoje dvije strane priče o turskoj kupovini ruskog sistema S-400.

Također je rekao da je krivica na administraciji njegovog prethodnika Baracka Obame jer “nije dozvolila Turskoj” da kupi rakete Patriot, koje koriste članice NATO-a, što je rezultiralo sporazumom Ankare i Moskve o kupovini sistema S-400.

Izvor: Agencije