Oglasi

Turska: Autoput Beograd - Sarajevo će oživjeti trgovinu

Ministar transporta i infrastrukture Turske, koja finansira izgradnju autoputa, rekao da će to potaknuti socijalni i ekonomski razvoj u regiji.
Trgovinska razmjena sa Srbijom 2017. godine porasla za 30 posto u odnosu na godinu ranije, rekao je TurhanAnadolija

Ministar transporta i infrastrukture Turske Cahit Turhan izjavio je da će autoput Beograd - Sarajevo oživjeti i trgovinu u zemljama regije, prvenstveno u BiH.

"Koridori autoputa i povećanje njihovih standarda oživjet će trgovinu prvenstveno Bosne i Hercegovine, ali i drugih susjednih zemalja te dati važan doprinos razvoju ekonomije, industrije i drugih sektora", rekao je Turhan za agenciju Anadolija tokom jednodnevne posjete Srbiji gdje se sastao s tamošnjih zvaničnicima.

Istakao je da je sa zvaničnicima Srbije imao priliku razgovarati i o pitanjima kopnenog i zračnog saobraćaja između dviju zemalja, napominjući da su posljednjih godina potpisani važni sporazumi koji su odnose Turske i Srbije povećali na još veći nivo.

Podsjetio je da je u okviru bilateralne saradnje u srijedu potpisan ugovor za projektovanje i izgradnju prve dionice autoputa Beograd - Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, dodajući da će na projektu raditi turska kompanija Tasyapi.

Rekonstrukcija puta Novi Pazar-Tutin

Naglasio je da je ranije potpisan ugovor o rekonstrukciji puta Novi Pazar-Tutin.

"Ovi projekti su važni, posebno za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu", rekao je Turhan, napominjući da će ovi koridori autoputa osigurati važnu infrastrukturu za trgovinu, industriju, socijalni i ekonomski razvoj u regiji.

"Mislim da je ovo važan korak i u vezi sa uspostavljanjem mira na ovim prostorima", kazao je Turhan.

"Putevi ne pomažu samo u transportu proizvoda među ljudima i trgovinskim kretanjima nego su važni i za razvijanje odnosa. Put je civilizacija. Put predstavlja važnu infrastrukturu koja uspostavlja mir i približava ljude jedne drugima", rekao je turski ministar.

Istakao je da su predsjednici dvije zemlje također proveli važne aktivnosti kako bi bilateralne odnose podigli na još viši nivo.

Napomenuo je da je trgovinska razmjena sa Srbijom 2017. godine porasla za 30 posto u odnosu na godinu ranije te podsjetio da je veća od milijardu dolara, naglasivši kako obje zemlje žele trgovinsku razmjenu povećati na dvije milijarde dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.