Turska ambasadorica proglašena nepoželjnom u Holandiji

Protesti se odvijaju mirno uz jake mjere osiguranja (Al Jazeera)

Holandske vlasti proglasile su tursku ministricu za porodična pitanja Fatmu Betul Sajan Kayu “nepoželjnom” i privele je kako bi je spriječili da se obrati skupu u znak podrške turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u Roterdamu, javili su holandski mediji. Kayu su holandske vlasti, uz pratnju policije, deportirale na teritorij Njemačke.

Nekoliko stotina demonstranata sa turskim zastavama okupilo se sinoć isrped turskog konzulata u holandskom gradu Rotterdamu, tražeći da vide tursku ministricu za porodična pitanja dok spor između dvije zemlje eskalira.

Policija je postavila metalne barijere kako bi spriječila demonstrante da priđu konzulatu, prenosi Reuters.

Prethodno je tv stanica CNN Turk javila da je sa holandske granice vraćen konvoj ministrice za porodična pitanja Fatme Betul Sajan Kaye koja je automobilom krenula iz Njemačke za Holandiju.

Kasnije se, međutim, ministrica Kaya oglasila na Twitteru i navela da ju je holandska policija 30 metara ispred turskog konzulata u Rotterdamu zaustavila i spriječila da uđe u njega, navodi britanska agencija.

Kako su javili turski mediji sinoć su jake policijske snage blokirale zgradu holandske ambasade u Ankari ne dozvoljavajući ulazak niti izlazak iz ambasade.

Ulazi i izlazi u holandsku ambasadu u Ankari i konzulat u Istanbulu zatvoreni su iz sigurnosnih razloga, saopćio je  zvaničnik turskog ministarstva vanjskih poslova.

Slične mjere predostrožnosti su preduzete i ispred rezidencije holandskog ambasadora kao i kuće otpravnika poslova, javio je AP.

Turski zvaničnik koji nije želio biti imenovan nije naveo druge informacije.

Pozvan holandski ambasador

Turska je jučer pozvala zamjenika holandskog ambasadora u Ankari na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova, u znak protesta nakon što je holandska Vlada zabranila da avion sa šefom turske diplomatije sleti u Rotterdam radi mitinga uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi, rekao je neimenovani turski zvaničnik.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je izjavio da je odluka holandskih vlasti da zabrane njegovom avionu da sleti u Rotterdam, “neprihvatljiv skandal” i zaprijetio da će Ankara odgovoriti Holandiji kako ona i zaslužuje. Prethodno su mu holandske vlasti zabranile učešće na skupu podrške reformama turskog ustava u Rotterdamu.

To je posljednja u nizu zabrana širom Evrope, uglavnom u Njemačkoj, kojom se ne dozvoljava turskim liderima da učestvuju u kampanji za dobijanje podrške za referendum koji će se održati u aprilu.

Reakcija Erdogana

Gradonačelnik Rotterdama Ahmed Aboutaleb ranije je izjavio da je Cavusoglu dobrodošao, ali da su politički skupovi i govori otkazani. 

“On ima diplomatski imunitet i mi ćemo ga dočekati sa poštovanjem, ali imamo druge instrumente da zabranimo da se stvari dešavaju u javnim prostorima”, kazao je. 

Erdogan se u obraćanju okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Bagcilar, osvrnuo i oštro reagirao na odluku Vlade Holandije, prenosi Anadolija.

“Vi, koliko god želite, zabranite let našem ministru vanjskih poslova, ali vidjet ćemo kako će vaš avion letiti u Tursku. Naravno, ovdje govorim o diplomatiji, a ne o putovanju građana. To ćemo razmatrati na taj način”, rekao je Erdogan.

Izvor: Al Jazeera