Turska: 60.000 vojnika na granici sa Sirijom

Dok se pojačava intenzitet borbi i međusobno preuzimanje teritorije između pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i kurdskih „Jedinica narodne zaštite“ na prostoru uz tursko-sirijsku granicu, Turska i jedne i druge vidi kao opasnost za svoju nacionalnu sigurnost.

Na posljednjoj sjednici odlazeće turske Vlade, glavna tema je bila analiza trenutnog stanje u Siriji, kao i najnovija dešavanjima na granici između dvije države.

Razgovaralo se o strategiji u slučaju napada ISIL-a na tursku teritoriju. Podjednako važno za tursku stranu je pokušaj nekih kurdskih formacija da nametnu faktičko stanje na terenu koje bi imalo za posljedicu uspostavljanje zasebnog kurdskog entiteta koji bi zauzimao veliko područje uz granicu, iz Ankare javlja novinar Al Jazeere Almoutaz Billah Hasan.

„Sastanak se održava dok Turska neprestano šalje pojačanja na granicu sa Sirijom. Zvaničnici negiraju namjeru vojne intervencije i navode da raspoređene vojne snage služe isključivo za zaštitu same granice“, dodaje on.

Kontrole stanja

Posljednjih dana je pojačan promet vojnih konvoja prema jugu, odnosno granici sa Sirijom.

Istovremeno, visoki oficiri turske vojske dolaze u posjete vojnim jedinicama stacioniranim u području Kilis. Vrše se kontrole stanja borbene spremnosti kako bi se uspješno nosili sa razvojem situacije na granici. Cilj je odvratiti bilo koju potencijalnu opasnost po nacionalnu sigurnost koja bi mogla doći sa druge strane granice.

„Turska šalje poruku da je spremna. Ne želi uspostavu kurdske države na sjeveru Sirije popraćenu promjenom demografske slike regije. ISIL također predstavlja veliku opasnost. Turska je prisiljena na ovakve poteze“, smatra novinar Yalcin Yalciner.

Procjene kažu da je trenutno više od 60.000 hiljada turskih vojnika raspoređeno uz granicu sa Sirijom. Neprestano se šalju nova oklopna vozila, artiljerija i lansirane rampe za rakete. Oružje koje se, osim za odbranu može koristiti i za eventualni napad.

Izvor: Al Jazeera