Turnbull premijer Australije umjesto Abbotta

Očekuje se da će Turnbull sutra položiti zakletvu pred guvernerom Peterom Cosgroveom (EPA)

Australija će dobiti petog premijera u posljednjih osam godina, nakon što je Liberalna stranka u ponedjeljak, nakon višemjesečnih unutarstranačkih borbi, glasala protiv Tonyja Abbotta, a u korist njegovog dugogodišnjeg suparnika Malcolma Turnbulla, prenose agencije.

Multimilioner Turnbull, bivši australski ministar komunikacija, dobio je većinu od 54 prema 44 glasa na tajnom glasanju na stranačkom sastanku u Canberri.

Očekuje se da će sutra položiti zakletvu pred guvernerom Peterom Cosgroveom.

„Očito je da premijer nije bio u stanju pružiti vodstvo potrebno našoj naciji. On nije bio u stanju omogućiti ekonomsku sigurnost potrebnu poslovanju“, rekao je Turnbull novinarima uoči glasanja u zgradi Parlamenta.

„Potreban nam je drugačiji stil upravljanja.“

Abbott je smrknutog lica napustio zgradu i nije dao izjavu novinarima.

Nemirna politička scena

On je 2009. godine svrgnuo Turnbulla sa čela Liberalne stranke, iako se smatralo da bi Turnbull bio bolji premijer.

No, zbog podrške shemi za trgovinu ugljenom, homoseksualnim brakovima i australskoj republici bio je nepopularan među pripadnicima desnog stranačkog krila.

Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop, koja je navodno stala uz Turnbulla i pozvala Abbotta da odstupi sa pozicije šefa Vlade, zadržala je poziciju zamjenice lidera Liberalne partije.

Na tajnom glasanju je dobila 70 glasova, dok ih je 30 bilo protiv Bishop.

U aktuelnom sazivu Parlamenta, ko god je na čelu Liberalne stranke postaje premijer Australije.

Ovo glasanje nastavlja veoma nemiran period u australskoj federalnoj politici, a on je posebno izražen od 2013. godine i dolaska liberala na vlast, kao stabilne alternative tadašnjoj laburističkoj vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije