Turkish Airlines se povlači iz BH Airlinesa

Turski zračni prijevoznik Turkish Airlines povlači se iz partnerstva s bosanskohercegovačkom aviokompanijom (Reuters)

Turski zračni prijevoznik Turkish Airlines povlači se iz partnerstva s bosanskohercegovačkom aviokompanijom BH Airlines u kojoj je imao 49 posto vlasničnog udjela, a vlada bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, koja je većinski vlasnik, već je započela pregovore s drugim inostranim kompanijama o mogućoj saradnji, potvrdio je ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić.

“Turskih Airlines izlazi iz BH Airlinesa i to ne treba kriti”, izjavio je Bijedić, kako ga u četvrtak citira sarajevski dnevni list Oslobođenje.

Turskih Airlines nije službeno objavio nakanu povlačenja iz partnerstva s bosanskohercegovačkom aviokompanijom, no tri dosadašnja člana uprave BH Airlinesa koje je imenovao turski partner već su dala ostavke na te dužnosti, što se smatra neizravnom potvrdom ovakvih planova.

Kontrolni paket

Vlada Federacije BiH već je imenovala privremenu upravu BH Airlinesa, a Bijedić je potvrdio kako je nakana da se ovu kompaniju pomogne da nastavi funkcionirati, kao i da država zadrži dosadašnji većinski vlasnički udio u njoj.

“Kontrolni paket nećemo nikome dati i on ostaje u vlasništvu vlade FBiH”, kazao je Bijedić.

BH Airlines je u svojoj floti do sada imao tri letjelice.

Turskih Airlines je već iz upotrebe povukao svoj Airbus 319, pa BH Airlinesu ostaju na raspolaganju dva aviona tipa ATR-72, namijenjena uglavnom regionalnim linijama.

Oni su kupljeni na leasing i trebali bi biti otplaćeni do 2016. godine.

Izvor: Agencije