Turizam trpi: Ni u Sloveniji nema snijega

Nakon odgode utrka skijaškog kupa na zagrebačkom Sljemenu zbog manjka snijega, ne prestaju teškoće skijališta u regiji. I u susjednoj Sloveniji, zimski turizam bilježi lošije rezultate. 
 
Pohorje osim svježeg zraka i lijepog pogleda na Maribor, ovih dana ne nudi mnogo. Neki će se zadovoljiti planinarenjem, ali mnogi skijaši ostali su razočarani. Zbog premalo snijega, većina staza je zatvorena.   
 
“Zima je nekoć bila puno hladnija, kao što znamo, ovo je sigurno rezultat globalnog zatopljenja. Ali moramo se prilagoditi, možda bismo trebali ići na mjesta koja su viša, iznad 1.500 metara,  i to je sve”, smatra hrvatski turist Ivor Rubeša.  
 
Malo snijega na stazama
 
Najviši vrh Pohorja je 1.543 metra. Topovi za umjetni snijeg mogu raditi cijelu noć. Ali s visokim temperaturama tijekom dana, snijeg (uložena struja i voda) se opet istopi, pogotovo na dijelovima na južnoj, sunčanijoj strani.
 
“Nažalost, toplo je i vruće, ima jako malo snijega na stazama, možda je svega stotinjak metara prekriveno snijegom, ali za nas je dobro. Nismo baš veliki skijaši, tako da je to dosta za nas, da malo šećemo okolo. Ne znam, mislili smo ići u Austriju jer, nažalost, ovdje ne možemo dobiti puno zimsko iskustvo u smislu snijega i skijanja”, kaže Ivanka Cemeljić. 
 
Samo za početnike našlo se dovoljno snijega. Iskusniji su računali na više od nekoliko stotina metara bijelog pokrivača jer Pohorje ima 41 kilometar staza. 
 
U punoj sezoni od prosinca do ožujka ovdje obično odsjedne 200 tisuća turista.
 
‘Jako je dosadno’
 
“Odmah nakon Nove godine, kako su počeli zimski praznici, vrijeme nam je počelo praviti probleme. S obzirom na temperature koje imamo, pripremili smo staze najbolje što smo mogli. U podnožju planine broj turista pao je za 15 posto, dok je ovdje na vrhu Pohorja, gdje smo sada, pao za otprilike 9 posto, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine”, kaže Gregor Bezlaj iz Sportskog centra Pohorje.
 
Nestašicu snijega najteže praštaju djeca.
 
“Nema snijega i jako je dosadno ovdje, sve što možete je ići u kupovinu ili na bazen, nema snijega pa skijati ne možete. Tako da je jako dosadno”, požalila se Mateja Grulović, turistkinja iz Srbije.
 
Prvog i drugog veljače mariborsko Pohorje trebalo bi biti domaćin 50. Zlatne lisice. Do utrke skijaškog kupa, Slovenci se nadaju da će snijeg pasti.
 
Izvor: Al Jazeera i agencije