Turističko spajanje Dubrovnika i Srebrenice

Evropska unija potiče prekograničnu suradnju što se povoljno može iskoristiti u turizmu. Dubrovnik je, turističkim izletima, već dobro uvezao cijelo svoje zaleđe.

Ponuda se sada nastoji proširiti.

Priča o srednjovijekovnoj trgovini srebrom mogla bi povezati Dubrovnik sa Srebrenicom.

Interes za ove izlete postoji na obje strane.

Dubrovačke starine oduševljavaju turiste. Zbog njih mnogi dolaze u ovaj dio Europe. A kad su tu žele vidjeti još štošta, obići i druga povijesna mjesta.

Velika zainteresiranost

U turističkim agencijama izleti se odlično prodaju. Iz Dubrovnika je lako posjetiti i susjedne zemlje što mnogi koriste.

„Zainteresirani su najviše za izlete u Crnu Goru, Mostar i ovdje u blizini u Hrvatskoj, u Koručulu“, kazuje Ivana Kovačević, djelatnica turističke agencije.

Mauri Salminen, turist iz Finske veli:

„Naši prijatelji danas su otišli u Bosnu i Hercegovinu, mi smo jučer bili u Crnoj Gori. Želimo sve vidjeti.“

Gostima Dubrovnika uskoro bi se mogla ponuditi nova ruta.

Ideja je potekla iz Sarajeva.

Predviđa spoj Dubrovnika i Srebrenice.

Tvorci ideje podsjećaju kako su u tom gradiću, zbog nalazišta srebra, Dubrovčani imali svoju koloniju.

Putevi srebra sada bi se oživjeli. Uz povijest, iskoristila bi se i druga ponuda:

„Da upoznaju tu oblast, srebrenu zemlju od antičkog vremena, kasnije Bosnu argentinu, a danas nadamo se da će banja biti u funkciji, to će biti crna voda Guber, koja dokazano liječi niz bolesti“, ističe Zoran Bibanović, udruga turističkih agencija BiH.

I u Srebrenici i u Dubrovniku izgradili bi se centri za predstavljanje srebrnih cesta. Uključuju Metković, Počitelj, Mostar i Sarajevo.

Obnovom smještajnih kapaciteta i nekadašnjeg lječilišta omogućio bi se smještaj gostiju u Srebrenici i obilazak starih lokaliteta, pa i onih u okolici.

Ideju je u Dubrovniku podržao Grad i Turistička zajednica. 

Projekat je urađen, čeka se na evropske fondove.

„Mi se nadamo da će političari i s jedne i s druge strane izlobirati da se to dobije. Naš cilj je da se Srebrenica ne percipira samo isključivo kroz holokaust nego da taj jedan drugi turistički… Da dođe do turističke valorizacije cijelog tog područja, a da se naslanja na tu dubrovačku rutu metala“, naglašava Maja Milovčić, Turistička zajednica Dubrovnik.

Pozitivan poticaj

Naravno, ni stradanja u posljednjem ratu ne bi se izbjegla, za one koji žele doznati više.

No, Srebrenici se želi dati pozitivan turistički poticaj.

U mnoštvu posjetitelja drevnog grada na Jadranu vidi se potencijal te turističke ponude, čvrsto utemeljene na nekadašnjim trgovačkim putevima srebra.

„U Dubrovniku očekuju kako bi oživljavanje povijesnih ruta, u turističkom smislu, moglo zainteresirati posjetitelje te se i na taj način Dubrovnik bolje spojiti s unutrašnjosti. Na obostrano zadovoljstvo“, javio je reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Izvor: Al Jazeera