Turistički letovi na Mjesec: Za nadogradnju ‘Sojuza’ 400 miliona dolara

Rusi razmatraju upotrebu letjelice za letove oko Mjeseca, uključujući i komercijalne (Arhiva)

Trošak nadogradnje svemirskog broda modela “Sojuz” za letove na Mjesec preliminarno se procjenjuje na 400 miliona dolara, izjavio je izvršni direktor ruske svemirske agencija Roskosmos Dmitrij Rogozin, prenosi Hina.

Taj iznos uključuje gradnju broda i organizaciju misije, a, prema ruskim računicama, ulaganje bi se moglo isplatiti s obzirom na to da se još 2017. nekoliko potencijalnih putnika prijavilo i da su za “izlet do Mjeseca” spremni platiti kartu 120 miliona dolara.

“‘Sojuz’ je izvorno konstruiran za istraživanje Mjeseca, a ima potencijal povećanja svoje toplotne zaštite i zaštite od zračenja. Ako je tako, a tako je, sada razmatramo upotrebu ove letjelice za letove oko Mjeseca, uključujući i komercijalne”, rekao je Rogozin.

Put do ISS-a i Mjeseca

Prema njegovim riječima, cijena turističkog leta oko Mjeseca u “Sojuzu” bit će veća nego kad leti do međunarodne svemirske stanice (ISS).

Tako će se, kako tvrdi Rogozin, projekt vrlo brzo isplatiti.

Također je objasnio kako će izgledati turistički letovi – svemirski turisti “Sojuzom” će prvo otputovati do ISS-a, gdje će očekivati dolazak jedinica za ubrzavanje na raketi Angara, uz pomoć kojih će “Sojuzom” stići do Mjeseca, nakon čega slijedi povratak na Zemlju.

Izvor: Agencije