Tunižani glasaju na ključnim predsjedničkim izborima

Premijer i predsjednički kandidat Youssef Chahed glasa na nedjeljnim izborima (Reuters)

Tunižani glasaju na predsjedničkim izborima koji se smatraju ključnim za nastavak demokratske tranzicije i rješavanje problema društvenih nemira, ekonomskog usporavanja i napada pobunjenika. 

Izbori se održavaju dva mjeseca prije planiranog zbog smrti prvog demokratski izabranog predsjednika Bejia Caida Essebsija, koji je bio faktor stabilnosti u zemlji, prenosi Hina.

Pravo glasa ima 7,2 miliona ljudi, ali se očekuje slab odaziv zbog javnog nepovjerenja u politički sistem. Ono se vidi u nizu protesta i štrajkova posljednjih godina, s radnicima iz niza sektora koji traže veće plate i bolje radne uslove. 

Stopa nezaposlenosti iznosi 15,3 posto. 

Ukupno 26 kandidata

Sjevernoafrička zemlja bori se sa usporavanjem ekonomije i pod pritiskom je međunarodnih kreditora, naročito MMF-a, da provede drastične reforme kako bi se suzbili fiskalni i trgovinski deficit i inflacija. 

Za predsjednika se natječe 26 kandidata. Pokret Enahda, jedna od vodećih stranaka u tuniškom parlamentu, po prvi put ističe svog kandidata – potpredsjednika pokreta, 71-godišnjeg Abdelfataha Morua. 

Natječe se i bivši premijer Youssef Chahed, koji je sa 43 godine jedan od najmlađih kandidata. Podupire ga stranka Tahja Tunes, koju je sam osnovao prošle godine nakon razlaza s Essebsijem. 

Stranka donedavnog predsjednika, Nida Tunes, podržava ministra odbrane Abdelkarima Zbidija, iako se on formalno natječe kao nezavisni kandidat. 

Zbidiju se pripisuje važna uloga u tome što je Tunis ostao stabilan u mjesecima u kojima Essebsi bolovao. 

Uspješna demokratska priča

Ugledna kandidatkinja Abir Moussi polaže nade u ono što naziva “tihom većinom” koja dijeli njene antiislamističke poglede. Protivnici je optužuju za lojalnost autokratu Ben Aliju. Ona želi promijeniti ustav kako bi predsjednik dobio veće ovlasti.

Jedan od vodećih kandidata je i bogati poduzetnik i medijski mogul Nabil Karoui, koji je prošli mjesec uhapšen zbog optužbi o pranju novca i neplaćanju poreza. Iako je u zatvoru, zakon mu ne brani da se natječe na izborima. 

Tunis se smatra jedinom uspješnom demokratskom pričom arapskog proljeća 2010. i 2011. godine, pa su postojeći izbori ispit svim kandidatima da uvjere Tunižane da izađu na izbore umjesto na ulice. 

Izvor: Agencije