Tunis zbog napada gubi stotine miliona dolara

Kompanije u Tunisu u strahu su od ekonomskog gubitka zbog napada na muzej Bardo.

Turizam je značajan sektor tuniske ekonomije, zbog velikog broja Evropljana koji posjećuju tu mediteransku zemlju. Ulica u kojoj se dogodio napad popularno je turističko odredište u Tunisu.

Zbog napada, mnoge kompanije strahuju od pada broja turista, što bi moglo ugroziti ekonomiju zemlje. Vlada procjenjuje da će gubici ove sezone dosegnuti čak 700 miliona dolara.

”Na početku smo pomislili – da li da idemo ili ne, ali onda smo shvatili da se napadi mogu dogoditi bilo gdje u svijetu, tako da morate biti veoma nesretni da se nađete u središtu toga, pa smo odlučili doći”, kaže Karen Draycott, turistica iz Velike Britanije.

Pooštrene mjere sigurnosti

Ali za druge turiste ovakav napad ne predstavlja veliku opasnost. 

“Ne, nisam bila uplašena, zato što nisam bila na mjestu nesreće. Takve stvari mogu se dogoditi bilo gdje. Ne trebate biti uplašeni, jer ako jeste, oni su pobijedili”, kaže Chiara Zaffagnini, turistica iz Italije.

Turizam čini sedam posto bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Grad je sada još “živ” i ulični prodavači su na ulicama. Međutim, turističke kompanije već osjete gubitke za nadolazeću turističku sezonu.

Muzej Bardo poznat je po kolekciji antikviteta i glavna je turistička atrakcija. Sadrži jednu od najvećih svjetskih kolekcija rimskih mozaika.

Vlada Tunisa je nakon napada pooštrila mjere sigurnosti u hotelima i turističkim mjestima.

Izvro: Al Jazeera