Oglasi

Tunis, poprište protesta i nasilja

Tenzije zbog religije, politike i nezaposlenosti sve su jače te mnogi pozivaju Vladu da preduzme konkretne korake.

Od okončanja revolucije Tunis je poprište brojnih nasilnih protesta. Tenzije zbog religije, politike i nezaposlenosti sve su jače.

Mnogi pozivaju Vladu da preduzme konkretne korake, odnosno da provede reforme pravosudnog sistema i da spriječi dalje nasilje.

U ovoj mladoj demokratiji tanka linija između slobode izražavanja i javnog neposluha neprestano je na testu. Mirni protest zbog vrijeđanja poslanika Muhammeda pretvorio se u žestoki napad na Američku ambasadu.

Glas političkog islama, koji je ugušivan za vrijeme diktature, sada se glasno čuje...

Ali čuju se i ultrakonzervativni religijski stavovi, kojima se pokušava uskratiti sloboda svakome ko ima drugačije poglede na društvo. Na meti napada su umjereni muslimani, kao i pripadnici sekularnih krugova.

Sijanje straha i strepnje

"Smatram da su mi nanijeli nepravdu time što su odbacivali moja tumačenja Kur'ana i neke moje postupke", kaže Youssef Seddik, filozof i antropolog.

Nekoliko islamskih svetišta spaljeno je ili opljačkano proteklih mjeseci - posljednje među njima je čuveno turističko odredište Sidi Bou Said.

"Čini se da je riječ o vjerskom motivu, ali istražitelji nisu isključili ni politički motiv i mogućnost da je namjera napadača spriječiti mirnu tranziciju ka demokratiji", izvještava iz Sidi Bou Saida reporter Al Jazeere Mike Hanna.

Neki su ubijeđeni da su odgovorni elementi svrgnutog režima, te da infiltriranjem među demonstrante i izazivanjem nasilja žele posijati strah i strepnju među građanima.

"Pojedinci ne odustaju od pokušaja da pokažu kako je Tunis možda uveo određenu slobodu i demokratiju, ali i da je izgubio nekadašnju sigurnost i stabilnost", smatra Yusra Ganoochi iz pokreta Ennhada.

Žrtve i policajci

A tu je i policija, koja se bori da suzbije nasilje i zadrži kontrolu nad ulicama. Kao odgovor na optužbe za upotrebu prekomjerne sile, policajci poručuju da su i oni žrtve.

Zidovi prostorija Sindikata policije prekriveni su fotografijama onih koji su ubijeni ili ranjeni na dužnosti.

"Sve to rezultat je haosa nakon revolucije. Kad su pojedinci vidjeli da se snage sigurnosti povlače, izgubili su samokontrolu. Zakon ih više nije mogao kontrolirati. Sama ideja o vladavini zakona je nestala. I dalje to pokušavamo promijeniti, ali na raspolaganju imamo izuzetno ograničene resurse", kaže Mohamed Ridha Zitouni iz Sindikata policije.

Dvije godine nakon revolucije pred zgradom Ministarstva unutrašnjih poslova i dalje su postavljene barikade. I nema naznaka da će vlasti uskoro ukloniti bodljikavu žicu sa ulice i iz svijesti građana.

Izvor: Al Jazeera