Tuka osvojio bronzanu medalju na SP u Kini

Tuka, Rudisha i Kszczot, osvajači medalja na 800 metara u Pekingu (AP)

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, u današnjoj finalnoj utrci discipline 800 metara na Svjetskom atletskom prvenstvu u Kini, zauzeo je treće mjesto, ostvarivši vrijeme od minutu i 46.30 sekundi

Zlato je osvojio svjetski rekorder i olimpijski pobjednik David Lekuta Rudisha sa vremenom 1:45.84, dok je drugi bio Poljak Adam Kszczot (1:46.08).

Tuka je rezultatima u kvalifikacijama i polufinalu dokazao da je bio jedan od najvećih favorita za osvajanje medalja. 

U Peking je došao s najboljim vremenom sezone, a danas ima priliku da se zlatnim slovima upiše u historiju bosanskohercegovačke atletike.

Ispunio cilj

Tuka je plasmanom u finale već napravio veliki uspjeh i, kako kaže, ispunio svoj cilj.

„Ovo je osam najboljih na svijetu tako da se niko ne smije potcijeniti, svi su favoriti za medalje. Mislim da će se odlučivati do posljednjeg metra, bit će neizvjesno“, kazao je on ranije za agenciju Fena.

Atletičar iz BiH je prvih 400 metara trčao na začelju, a pojačao je u drugom krugu kada je pretrčao Ballu, Belhanbela i Kipketera. Prepoznatljivim finišem u posljednjih 200 metara pretekao je Fergusona Cheruiyota Roticha i trijumfalno ušao u cilj.

Tuka se ovim uspjehom upisao u historiju bh. atletike, te na briljantan način zaključio uspješnu sezonu. Medalji u Pekingu prethodile su pobjede na mitinzima u Velenju i Madridu, te na mitingu Dijamantne lige u Monte Carlu gdje je postavio najbolji rezultat sezone u svijetu.

Izvor: Agencije