Tuerk i Janša bez saglasnosti

Premijer Slovenije nije mogao naći zajednički stav sa predsjednikom Tuerkom (Reuters)

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk i premijer Janez Janša razgovarali su o mjerama potrebnim za izlazak iz krize, ali nisu uskladili svoja stajališta, sudeći po odvojenim izjavama za javnost koje su nakon sastanka posredovane iz njihovih ureda.

Iz Jašinog kabineta je saopćeno da je on predsjednika Republike upoznao s teškim prilikama na području javnih financija, te s posljedicama političkog protivljenja unošenju zlatnog fiskalnog pravila u slovenski ustav.

Za taj potez, koji bi po očekivanjima Vlade ubuduće uravnotežio javne financije bez povećanja deficita, nema dovoljno političke potpore i dvotrećinske većine u Parlamentu. Pozitivna Slovenija (PS), najjača opoziciona stranka u Parlamentu, najodlučnije tvrdi da ne bi glasala za ustavne promjene koje želi Janša. Njen predsjednik Zoran Janković podržao je i ponovni izbor Tuerka na predsjedničkim izborima koji se održavaju 11. novembra, a na kojima Janšina stranka ima svog kandidata, svog zastupnika u Evropskom parlamentu i nekadašnjeg ministra obrazovanja Milana Zvera.

Politička napetost

Političke napetosti između sadašnje Vlade i aktuelnog predsjednika Republike traju od lanjskih prijevremenih izbora. Nakon njih Tuerk nije želio Janšu predložiti kao mandatara nove vlade, nakon što u prvom krugu dovoljan broj glasova u Parlamentu nije dobio izborni pobjednik Janković. Janšu je poslije toga za mandatara izabrao Parlament, potpisima zastupnika iz njegove kasnije formirane vladajuće koalicije.

Prilikom sastanka u ponedjeljak o dimenzijama krize i načinu izlaska Janša je Tuerka, kako se navodi u saopćenju njegova ureda, upozorio da bi slovenska politika trebala slati “jedinstvene poruke” kad je riječ o mjerama za izlazak iz krize budući da zbog “neispunjenih obećanja” bivše vlade evropskim partnerima, te zbog “zakašnjelih ili pogrešnih” reakcija na krizu Slovenija i dalje gubi kredibilitet, za što plaća sve višu cijenu.

Tuerk je sa svoje strane, kako je objavio njegov ured, s Janšom govorio o “političkim i gospodarskim prilikama” te izrazio “zabrinutost” što Janšina Vlada uživa sve manju podršku javnosti, budući da neke zadnje ankete govore da je podupire samo petina birača.

Niska podrška

Tako niska podrška “otežava traženje dogovora i potporu svih društvenih skupina” za predložene mjere izlaska iz krize, naveo je u razgovoru Tuerk, upozoravajući na to da je za mjere štednje i eventualno daljnje smanjivanje javne potrošnje potrebna jaka podrška javnosti, uz dijalog sa Vladinim socijalnim partnerima.

Iako, prema tvrdnjama slovenske Vlade, na jesen neće doći do političke krize zbog razlika u gledanjima na sanaciju banaka, privatizaciju državne imovine, te zlatno fiskalno pravilo za uravnoteženje javnih financija, mediji i dalje iznose nagađanja da bi u slučaju krize ove jeseni ponovo postala aktualna mogućnost formiranja tehničke vlade, kako bi se izbjegla opasnost prijevremenih izbora.

Neki, naime, smatraju da zbog zaoštravanja krize i loše situacije u slovenskim bankama sadašnja Vlada neće moći provesti predviđene reforme u predviđenom roku.

Izvor: Agencije