Oglasi

Tuča u Parlamentu Hong Konga zbog izmjene zakona

Tenzije s početka sjednice završile su se tučom, a političari su počeli da psuju i skaču na stolove.
Prodemokratski zastupnik Gary Fan izveden je na nosilima, dok je jedan od propekinških zakonodavaca iz obračuna izašao s povredom rukeEPA

Fizički obračun izbio je danas u Parlamentu Hong Konga zbog planiranih zakonskih izmjena prema kojima će osumnjičenima biti suđeno u matičnoj Kini.

Tenzije s početka sjednice u Parlamentu završile su se tučom, političari su počeli da psuju i skaču na stolove, a neki su pokušavali da se domognu mikrofona, prenio je Tanjug.

Nekoliko zastupnika je povrijeđeno, a jedan je prebačen u bolnicu.

Prodemokratski zastupnik Gary Fan izveden je na nosilima, dok je jedan od propekinških zakonodavaca iz obračuna izašao s povredom ruke.

Odvojen pravni sistem od Kine

Kritičari smatraju da bi predloženim izmjenama zakona o izručenju bila smanjena sloboda Hong Konga, dok s druge strane vlasti tvrde da su izmjene neophodne radi izručenja osumnjičenog za ubistvo na Tajvanu.

Kako podsjećaju agencije, Hong Kong i dalje ima odvojen pravni sistem od matične Kine. 

Peking je 1997. godine vratio kontrolu nad Hong Kongom, nekadašnjom britanskom kolonijom, uz uslov da će ovoj teritoriji omogućiti „veću autonomiju, osim u pitanjima vanjske politike i politike odbrane“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.