Tuča na zagrebačkim protestima

U organizaciji Građanske inicijative Hod za život, na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava je u 10 sati počelo okupljanje protiv pobačaja više od hiljadu učesnika koji se zalažu za „dostojanstvo čovjeka od začeća do smrti“, a nasuprot njima, na susjednom Strossmayerovom trgu, na kontra protestu okupilo se tristotinjak aktivista koji se zalažu za „pravo na izbor“.

Kolonu protivnika pobačaja (abortusa), koja je krenula prema Trgu bana Jelačića, na Strossmayerovom trgu, zvižducima i bubnjanjem dočekali su zagovornici prava na pobačaj, a u jednom trenutku je došlo i do naguravanja suprostavljenih grupa, no sve je prošlo bez većeg incidenta.

Učesnici protesta koji se protive pobačaju su se s crvenim, plavim i bijelim balonima okupili na Tomislavcu, gdje je postavljen autobus s kojeg izvođači pjevaju pjesme.

Prema programu, okupljeni će pod sloganom “Za život, obitelj i Hrvatsku” krenuti u “prvi nacionalni hod za život”. Kolona će preko Zrinjevca doći na Trg bana Jelačića, gdje će biti organiziran program.

Policijsko osiguranje

Miroljubivim hodom, kako navode,  žele svratiti pozornost na dostojanstvo i vrijednost svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti, te činjenicu da je čovjek najvrjednije bogatstvo za porodicu i Hrvatsku.

U isto vrijeme održava se i protestni skup koji organizira novonastala građanska inicijativa “Obrani pravo na izbor”. Oni, pak, kažu kako žele upozoriti na medijske spinove neokonzervativnih inicijativa, kojima se želi ograničiti pravo žena na siguran medicinski prekid trudnoće.

Zagovornici prava na pobačaj na glavnoj pozornici postavili su transparent “Samo u sekularnoj državi ravnopravnost je moguća i nećemo natrag na ilegalni pobačaj“.

O pravu na izbor u vezi prekida trudnoće govorit će predstavnici Ženske mreže Hrvatske, Platforme 112, Lezbijske grupe Kontra, Inicijative Dobrodošli i Zagreb Pridea.

Oba skupa osigurava policija.

Izvor: Al Jazeera i agencije