Tsipras: Želim da spasim Grčku od tragedije

Nova grčka lijeva vlada i međunarodni kreditori nisu se u srijedu uspjeli dogovoriti o tome kako dalje s nepopularnim programom pomoći (Reuters)

Grčki premijer Alexis Tsipras rekao je da je “uvjeren” u napredak u novim razgovorima ministara eurozone koji će biti održani u ponedjeljak u Briselu.

“Nije nam potreban novac. Potrebno nam je vrijeme da realizujemo naše reformske planove. Obećavam vam da će Grčka biti drugačija zemlja kroz šest mjeseci”, izjavio je Tsipras za njemački magazin Stern, prenose agencije.

On je naveo da očekuje “teške razgovore” na sastanku ministra finansija EU, ali da je uvjeren u napredak, jer crpi snagu iz podrške grčkog naroda.

“Tražim rješenje u kojem će sve strane dobiti. Želim da spasim Grčku od tragedije i Evropu od podjele”, istakao je grčki premijer. 

Da bi uspio u svojoj namjeri, potrebna mu je podrška Njemačke i njene kancelarke Angele Merkel, pišu agencije.

“Nju doživljavam kao ljubaznu osobu. Ona nije tako stroga kakvom je mediji predstavljaju”, rekao je grčki premijer o njemačkoj kancelarki.

Tsipras je ocijenio da je ona prije svega pragmatična političarka koja ne želi da ugrozi budućnost Evrope.

Bez dogovora

Nova grčka lijeva vlada i međunarodni kreditori nisu se u srijedu uspjeli dogovoriti o tome kako dalje s nepopularnim programom pomoći, a novi pokušaj imat će u ponedjeljak, dok vrijeme za postizanje finansijskog sporazuma ističe.

Tokom sedmosatnog hitnog sastanka u Briselu prošle sedmice, ministri finansija eurozone nisu s Grcima mogli usaglasiti čak ni zajedničku izjavu o idućim koracima.

Obje strane, međutim, ne žele govoriti o neuspjehu i insistiraju na tome da nema razdora.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble ranije je rekao da, ako Grčka ne želi produžiti sadašnji program, najveći u finansijskoj historiji, “onda je to to”, aludirajući da će Njemačka prestati pomagati ili oprostiti dug.

Izvor: Agencije