Oglasi

Tsipras tvrdi da je pod pritiskom konzervativaca iz Brisela

Grčki premijer odbacuje kritike iz Evropske komisije na račun njegovog najavljenog paketa poreskih olakšica.
Da bi se suprotstavio padu popularnosti, Tsipras je u maju progurao kroz Skupštinu smanjenje poreza i dodatnu pomoć za penzionereEPA

Grčki premijer Alexis Tsipras odbacio je kritiku Brisela zbog nedavnih poreskih olakšica, rekavši da je to došlo na pritisak njegovih konzervativnih protivnika mesec dana pre prevremenih parlamentarnih izbora.

Lider levičarske vlade Syriza izjavio je medijima da "ultra-konzervativni krugovi u Briselu pokušavaju da poseju sumnju u politiku naše vlade i prigovaraju na naše planove".

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis je u sredu ocenio da je paket poreskih olakšica koji je Tsipras najavio u maju, dve sedmice pre izbora za Evuro-parlament, "bio skup i nije išao u pravom smjeru".

"Te mere ugrožavaju postizanje cilja dogovorenog s Atinom o budžetskom suficitu od 3,5 odsto BDP 2019. godine i potom", rekao je on, dodavši da se "tempo reforme usporio u poslednjih nekoliko meseci".

Da bi se suprotstavio padu svoje popularnosti posle četiri godine vlasti, Tsipras je u maju progurao kroz Skupštinu smanjenje poreza i dodatnu pomoć za penzionere.

Predizborna obećanja

Komesar EU za ekonomska pitanja Pierre Moskovici opisao je u sredu finansijski učinak Atine kao "pozitivan" pošto je grčki državni budžetu već treću godinu u suficitu.

Međutim, on je ocenio da je izveštaj Brisela o Grčkoj "u zakašnjenju u sprovodjenju reformskih obveza" i spomenuo "rizike za postizanje budžetskih ciljeva zbog mera donetih prošlog meseca".

Po grčkom ministru finansija, Euclidu Tsakalotosu, grčka ekonomija će nadmašiti ciljeve koje su zahtevali njeni kreditori - EU i MMF, što omogućava poreske olakšice.

Po anketama pred parlamentarne izbore 7. jula, konzervativna stranka Nova demokratija koja je zabeležila veliku pobedu na evropskim i lokalnim izborima početkom juna, u lakoj je prednosti pred levičarskom Sirizom Alexisa Tsiprasa koji je upozorio glasače na "opasnost da vidimo povratak mračnih dana (...) strogih mera štednje".

Šef Nove demokratije, Kyriakos Mitsotakis, nedavno je optužio Tsiprasa da je prisilio Skupštinu da glasa za "obilje obećanja iz predizborne kampanje" pred julske izbore.

Atina je izašla iz programa pomoći avgusta prošle godine pošto se 2017. vratila na privredni rast.

Međutim, Grčka je i dalje pod strogim nadzorom svojih kreditora, EU i MMF-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.