Oglasi

Tsipras: Turska je nepredvidiv susjed

Grčki premijer ne krije zabrinutost povodom tenzijama u odnosima s Ankarom, koja 'ne poštuje međunarodno pravo'.
Alexis TsiprasTsipras je jedan od rijetkih predstavnika ljevice koji su trenutno na vlasti u zemljama članicama Evropske unijeEPA - Arhiva

Premijer Grčke Alexis Tsipras izjavio je da postoji konstantan rizik od "vrućeg" incidenta s Turskom, da se radi o nepredvidivom susjedu, koji ne poštuje međunarodno pravo.

On u intervjuu za grčku televiziju nije skrivao zabrinutost o tenzijama u odnosima s Turskom i da, s obzirom na to, postoji razlog da Grčka bude spremna, prenijela je agencija ANA.

"Grčka ima snažnije saveznike nego ikada", naglasio je Tsipras, podsjećajući da su zemlje Evropske unije na posljednjem samitu podržale Republiku Kipar.

'Shvatit će to i Erdogan'

On je, također, istakao saveze koje je Grčka uspostavila sa zemljama u regionu.

"Uspjeli smo izgraditi mrežu stabilnosti", rekao je Tsipras i objasnio kako samo Turska odbija razgovor i nastavlja s provokativnim radnjama.

Premijer Grčke je procijenio da politika Ankare vodi u slijepu ulicu, da ne pomaže njihovim planovima i da će na kraju to shvatiti i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.