Oglasi

Tsipras štiti izbjeglice, ali brani dogovor s Turskom

Atina je obećala da će pojačati napore kako bi zaštitila izbjeglice tokom zime na grčkim otocima.
Alexis Tsipras, GrčkaPrespanski dogovor ulazi i u proceduru grčkog parlamenta, i to već u januaruEPA - Arhiva

Grčka je obećala da će pojačati napore u cilju zaštite migranata i izbjeglica tokom zime na grčkim otocima, ali istovremeno brani sporazum koji su Turska i Evropska unija postigle 2016. u cilju zaustavljanja priliva migranata u zapadnu Evropu.

Tokom posjete Francuskoj grčki premijer Alexis Tsipras u intervjuu listu Le Figaro rekao je da je sporazum s Turskom "težak, ali neophodan".

Njegov komentar uslijedio je nakon žestokih kritika humanitarnih agencija zbog uvjeta u migrantskim kampovima na Lezbosu i drugim grčkim otocima, prenosi AP.

Tsipras je istovremeno istakao da Atina ne može sama pronaći rješenje za izbjegličku krizu.

Kineske investicije u Grčkoj

Ovaj lider radikalne ljevice u intervjuu je govorio i o podudarnosti svojih stavova prema Evropi sa stavovima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

"Mi imamo istu viziju, ista uvjerenja. Taj blizak odnos ovjekovječuje tradiciju solidarnosti između naše dvije zemlje", rekao je Tsipras.

On se, također, osvrnuo na zabrinutost Evropljana zbog kineskih investicija u Grčkoj, rekavši da su Kinezi "popunili prazninu" kad su se evropski investitori udaljili od Grčke u godinama finansijske krize u koju je ta zemlja upala.

Naveo je i da "Evropa ne može više donositi odluke iza zatvorenih vrata" i biti "forum u kojem Berlin nameće svoje odluke".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.