Tsipras se nada uspješnom referendumu u Makedoniji

Grčki premijer kaže da će Vlada završiti mandat uprkos neslaganju s koalicionim partnerom zbog dogovora o imenu s Makedonijom (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras izrazio je nadu da će predstojeći referendum u Makedoniji biti uspešan, kao i uverenje da će i grčki Parlament većinom glasova usvojiti sporazum o imenu postignut s Skopljem.

“Imamo važan sporazum, koji će, ako bude ratifikovan na predstojećem referendumu u susednoj zemlji, dati značajan podsticaj Solunu u severnoj Grčkoj da postane pokretačka razvojna snaga i da će utrti put Grčkoj da postane vodeća sila u balkanskom regionu”, izjavio je on, prenosi agencija MIA.

Grčki premijer je naveo da će njegova Vlada završiti svoj četvorogodišnji mandat uprkos neslaganju sa koalicionim partnerom zbog spornog dogovora o imenu sa Makedonijom.

Grčka iskoristila priliku u Makedoniji

Prema Tsiprasovim rečima, njegov koalicioni partner Panos Kamenos, lider partije Nezavisni Grci, “neće ugroziti oporavak i političku stabilnost zemlje”.

“Ovoj zemlji je potrebna politička stabilnost”, poručio je Tsipras, istakavši da Grčka nije podvrgnuta međunarodnom pritisku u cilju postizanja sporazuma o imenu sa Makedonijom.

“Niko nas nije pritiskao po tom pitanju. U trenutku kada je progresivna Vlada izabrana u susednoj zemlji, iskoristili smo priliku”, zaključio je Tsipras.

Referendum u Makedoniji zakazan je za 30. septembar.

Izvor: Agencije