Tsipras poručio: Niko nema pravo da nam prijeti

Izvor: Youtube/Newsbeastgr – Sukob policije i demonstranata protiv mjera štednje

Najmanje 25.000 ljudi okupilo se u Atini pozivajući građane da kažu ‘ne’ mjerama štednje na referendumu u nedjelju, dok je 20.000 građana izašlo na ulice tražeći da Grci prihvate zahtjeve kreditora, prenose agencije.

Okupljenima na trgu Sintagma ispred Parlamenta na kojem su se okupili protivnici sporazuma sa međunarodnim kreditorima obratio se grčki premijer Alexis Tsipras.

“Dajemo još jednu šansu demokratiji, s mjesta gdje je ona rođena. Vratićemo je Evropi, jer želimo da Evropa nama vrati vrijednosti koje su toliko dugo bile po strani, tokom implementacije mjera štednje. Narodu ne treba nametati ono što ne želi.  U nedjelju će cijeli grčki narod Evropi i cijelom svijetu poslati poruku nade”, poručio je.

Grci okupljeni na skupu podrške mjerama štednje Foto: Reuters

„Grčka se danas podijelila na dva velika skupa… Na skupu protiv mjera štednje okupljeni su žestoko izviždali ‘Troiku’. Na svaki spomen Tsiprasa samo se mogu čuti ovacije. Na drugom skupu drukčiji tonovi, traži se prolazak mjera štednje bez obzira koliko bolne bile i smatraju da je to ipak bolja budućnost. Oni su dobili podršku dijela opozicijskih stranaka“, izvještava iz Atine Ivana Brkić Tomljenović. 

Grčka policija sukobila se večeras sa demonstrantima na skupu na kojem su se okupili protivnici sporazuma sa međunarodnim kreditorima, a u jednom trenutku su policajci bacili i šok bombe, objavili su grčki mediji.

Sa policijom se na trgu Sintagma sukobilo nekoliko desetina demonstranata, koji su uglavnom bili obučeni u crno i nosili su kacige, ali su se sukobi ubrzo smirili, prenio je Reuters.

Uhapšena je jedna osoba, doznaje se iz policijskih izvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije