Tsipras: Nećemo odstupiti nakon turskih provokacija

Tsipras je kritizirao turske pretenzije u Egejskom moru (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je da Atina ima plan za sprečavanje bilo kakvih turskih poteza za istraživanje ležišta prirodnog plina unutar ekskluzivne ekonomske zone koja je između grčkog otoka Castelorizo i Kipra.

“Turska to neće učiniti. Nećemo dozvoliti da [turski predsjednik Recep Tayyip] Erdogan vježba u grčkoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Grčka ima plan prevencije. Nećemo odstupiti”, rekao je on za grčku televiziju Open TV. 

Tsipras je ocijenio da nedavna eskalacija tenzija u Egejskom moru i istočnom Sredozemlju “ne iznenađuje”, prenosi portal a1on.

Kipar je zemlja Evropske unije

“Sve što vidimo iz Turske, kršenje međunarodnog prava i agresivno ponašanje, nije pokazivanje sile nego slabosti. To je rezultat apsolutnog uspjeha grčke i kiparske strategije i saveza u regiji”, istakao je on, dodajući da je “Turska zabilježila strateški zastoj” i da se “osjeća izolirano u regiji”. 

Tsipras ocjenjuje takvo ponašanje Turske kao želju da se osigura dio bilo kakvih ležišta plina u tom području, ali, kako je rekao, Kipar nije mala i bespomoćna država.

“Kipar je država koja pripada Evropskoj uniji”, kaže grčki premijer i naglašava potrebu za mjerama koje će doprinijeti tome da Ankara shvati da će izgubiti ako se nastavi tako ponašati.

Također je rekao da su linije komunikacije s Ankarom “uvijek otvorene”, kao i da će razgovarati s Erdoganom ako je to neophodno, ali da još nije vrijeme za to.

Izvor: Agencije