Oglasi

Tsipras: Grčka ne pristaje na ucjene

Grčki premijer izjavio da njegova Vlada neće podleći pritiscima da prekrši obećanja data svojim glasačima.
Grčke mjere štednje su bez presedana, istakao premijer Alexis TsiprasEPA

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je u Briselu da njegova Vlada, koja pokušava da sa Evropskom unijom dogovori nove uvjete vraćanja grčkih dugova, neće podleći pritiscima da prekrši obećanja data svojim glasačima.

"Grčka ne ucjenjuje, ali i neće pristati na ucjene", rekao je Tsipras sinoć po završetku samita Evropske unije u Briselu, prvog kojem prisustvuje otkad je njegova radikalna ljevičarska stranka Syriza prošlog mjeseca došla na vlast u Grčkoj, prenio je Tanjug agenciju AFP.

Tsipras je ipak dodao da je tokom samita Grčka pristala da sa svojim partnerima iz eurozone započne tehničke pregovore uoči ključnog sastanka ministara finansija u ponedjeljak, u pokušaju da se pronađe zajednički jezik po pitanju uvjeta pod kojim je Grčka od međunarodnih kreditora dobila paket finansijske pomoći vrijedan 240 milijardi eura.

'Trojka više ne postoji'

Grčki premijer je izrazio nadu da bi na sastanku ministara finansija 19 članica eurozone slijedeće sedmice, mogao da bude postignut dogovor o vraćanju dugova koji bi bio "prihvatljiv za obje strane".

Tsipras je, međutim, ponovio da postizanje bilo kakvog napretka zahtjeva napuštanje postojećeg programa pomoći, kao i ukidanje omražene "trojke" kreditora, koju čine EU, Međunarodni monetarni fond i Evropska centralna banka, a koja nadgleda primjenu mjera štednje.

"Zaboravite program, on više ne postoji. Ni trojka više ne postoji", istakao je grčki premijer.

On je naglasio da su bez presedana bolne mjere štednje, koje je Grčka morala da uvede u zamjenu za pomoć od međunarodnih kreditora.

"Ne možemo da poredimo Grčku sa drugim zemljama. Ona je poseban slučaj kad je riječ o oštrini mjera štednje, dužini njihove primjene i šteti koje su one nanijele grčkom društvu", rekao je Tsipras.

Predsjednik Grčke vlade je dodao da je njegova vlada posvećena tome da dogovori novi kreditni program koji će pomoći Grčkoj da preživi narednih nekoliko mjeseci i spriječi potencijalno štetan izlazak iz eurozone.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.