Tsipras građanima: Saznajte istinu o Prespanskom sporazumu

Prespanskim sporazumom štitimo našu (pokrajinu) Makedoniju, tvrdi Tsipras (EPA)

Grčki premijer Alexis Tsipras objavio je video-poruku upućenu građanima, u kojoj ističe da je došlo vreme da se iznesu činjenice o Prespanskom sporazumu s Makedonijom i da se “sazna istina”.

“Prespanskim sporazumom štitimo našu (pokrajinu) Makedoniju. Prevazilazimo strah i inerciju samopouzdanjem i otvaramo put miru i privrednom rastu”, navodi Tsipras u video-poruci objavljenoj na Facebooku, pod naslovom “Istina o Prespanskom sporazumu”.

Taj sporazum je, naglašava Tsipras, “kamen temeljac balkanskog regiona prijateljstva, saradnje i bratstva naroda”, prenosi ANA.

Sporazum priznaje državljanstvo, ne etničke grupe

“Naši susedi razlikuju svoj identitet, priznajući da je njihov jezik slovenski i da im kultura ni na koji način nije vezana za drevno grčko nasleđe. Kroz Prespanski sporazum priznajemo državljanstvo, a ne etničke grupe. Neće biti iredentističkih aluzija u njihovim udžbenicima. Oni menjaju nazive spomenika, infrastrukture i javnih prostora”, rekao je Tsipras.

Video-poruka, 107 minuta duga, obuhvata i snimke sa potpisivanja sporazuma između Grčke i Makedonije 17. juna 2018. godine, kao i izvode iz nedavnog premijerovog govora u atinskoj koncertnoj dvorani o tom sporazumu.

Sporazum predviđa novo ime severnog grčkog suseda, Republika Severna Makedonija.

Izvor: Agencije