Tsipras: EU duboko podijeljena u pitanju migracija

Tsipras: Unija je duboko podijeljena između dva stajališta: previše konzervativnog, šovinističkog i antiimigrantskog stava i demokratsko-humanitarnog razumijevanja stvari (EPA)

Premijer Grčke Alexis Tsipras je, komentirajući migrantsku krizu u Evropi, kazao kako je Evropska unija duboko podijeljena u pitanju migracija, javlja agencija Anadolija.

“Unija je duboko podijeljena između dva stajališta: previše konzervativnog, šovinističkog i antiimigrantskog stava i demokratsko-humanitarnog razumijevanja stvari“, rekao je on nakon samita EU-a u Briselu.

Mukotrpan samit

Istakao je kako je samit bio vrlo mukotrpan, dodajući kako izgleda da sve države članice Unije ne dijele iste vrijednosti i principe.

Naglasio je kako svih 28 država članica ne dijele vrijednosti EU-a kao što su poštivanje ljudskih prava, solidarnost i humanost.

Izjavio je kako je cilj da se na koordiniran i sistemski način upravlja pitanjem migracija u Evropi, dodajući kako dogovor sa samita ne podrazumijeva i veći teret za Grčku o pitanju broja migranata.

“S obzirom da je balkanska ruta zatvorena i kako se nastavljaju dvije operacije FRONTEX-a na našoj granici na sjeveru, mjesečni protok izbjeglica je 100-150“, rekao je Tsipras.

Naporni pregovori

Podsjetimo, lideri EU-a usvojili su zajedničku deklaraciju nakon samita održanog u Briselu, a kojom su obuhvaćene odluke vezano za migracije, Rusiju, sigurnosti i trgovinu.

Nakon što u četvrtak navečer, zbog blokade Italije, nije postignut dogovor u određenim temama, lideri EU-a su naredno jutro, nakon napornih pregovora i rasprava, uspjeli usvojiti zajedničku deklaraciju.

Izbjeglička kriza bila je jedna od glavnih tema ovog samita, a u zajedničkoj deklaraciji se ističe kako je dolazak ilegalnih migranata u EU smanjen za 95 posto. Naglašeno je kako se primjećuje povećan broj migranata na ruti istočnog i zapadnog dijela Sredozemnog mora.

Izvor: Agencije