Tsipras: Dobili smo bitku, ali ne i rat

Grčki premijer Alexis Tsipras izjavio je u subotu da dogovor sklopljen s ministrima financija eurozone o produženju paketa pomoći Grčkoj za još četiri meseca, poništava obećanje prethodne konzervativne vlade prema međunarodnim kreditorima o primjeni mjera štednje.

“Dobili smo bitku, ali ne i rat. Problemi, pravi problemi su i dalje ispred nas”, istaknuo je grčki premijer.

“Jučer smo poduzeli odlučan korak, ostavili smo iza sebe štednju, paket pomoći i trojku kreditora”, izjavio je Tsipras u obraćanju javnosti, koji je prenosila grčka televizija.

Svjetski mediji su u petak navečer izvijestili da su ministri financija eurozone postigli dogovor da se paket pomoći Grčkoj produži za još četiri mjeseca, a Grčka se zauzvrat obvezala da će nastaviti s reformama i s programom štednje.

Plan reformi do ponedjeljka

“Imali smo vrlo intenzivnu raspravu”, rekao je novinarima u Bruxellesu predsjednik eurozone Jeroen Dijsselboloem nakon dramatične sjednice, koja je počela s više od tri sata zakašnjenja zbog bilateralnih konzultacija i završila u petak nešto prije 21 sat.

Prema priopćenju izdanom nakon sastanka, Grčkoj je odobreno produženje financijske pomoći za otplatu javnog duga do kraja travnja, pod istim uvjetima koji su vrijedili do sada, što podrazumijeva strukturne reforme i mjere štednje.

“Grčka se obvezala da će provesti širok proces restruktuiranja i na vrijeme izmirivati sve obveze prema kreditorima”, kazao je Dijsselboloem.

Grci moraju do ponedjeljka dostaviti Bruxellesu plan reformi koje će, ukoliko budu pozitivno ocijenjene, omogućiti da se do kraja travnja izvrši revizija važećeg programa i naprave korekcije. Predstavljanje plana do ponedjeljka uvjet je za produženje financijske pomoći.

Jedini ustupak povlačenje termina ‘trojka’

Eurozona se, sa svoje strane, obvezala da će pružati odgovarajuću potporu Grčkoj sve dok se ne bude mogla ponovno financirati na financijskim tržištima i sve dok poštuje svoje obveze unutar dogovorenog okvira.

Iz Europske pučke stranke su priopćili da pozdravljaju činjenicu da “Grčka prihvaća pravila eurozone” i da će grčki premijer Alexis Tsipras morati svojim biračima reći istinu.

Praktično jedini ustupak koji je Grčka dobila, prenosi Tanjug, je što je dosadašnji termin “trojka”, koji uključuje predstavnike Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda zamjenjuje terminom “institucije”.

Ranije ugovoren program financijske pomoći za otplatu 320 milijardi eura grčkog javnog duga istječe 28. veljače, a da sinoćnji sastanak nije uspio, otvorila bi se mogućnost da Grčka napusti eurozonu, s nesagledivim posljedicama po zajedničku europsku valutu.

Izvor: Al Jazeera i agencije