Trumpu raste rejting u demokratskoj utvrdi

Do predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama ostalo je još samo 10 tjedana. Kampanje su fokusirane na savezne države koje su ključne za pobjedu.

Republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu rejting je porastao u Ohiju, državi koja inače tradicionalno glasuje za demokrate.

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden žestoko je kritizirao Trumpa. Obraćajući se radnicima autoindustrije u Ohiju, istaknuo je kako je Trump odrastao u bogatstvu te ne razumije probleme običnih Amerikanaca.

Za pobjedu na izborima nužna pobjeda u Ohiju

“To je čovjek koji je rastao u svili i kadifi, a sada se sramoti dajući neprimjerene izjave”, rekao je Biden.

Za pobjedu na izborima nužna je pobjeda u saveznoj državi Ohio. Ekonomska kriza posljednjih je tjedana tisuće ljudi navela da podršku pruže Trumpu.

“Hillary Clinton do te mjere ima problema u ovoj državi osigurati podršku, da se njezinoj kampanji pridružio i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden. Problem je tim veći što se Ohio smatra jednom od ključnih država u pohodu na Bijelu kuću”, izvještava iz Youngstowna reporterka Al Jazeere Kimberly Halkett.

Upravo to je i razlog zbog kojeg su oba tabora u posljednjih 48 sati ukupno pet puta posjetili ovu državu – i jedni i drugi obećali su ekonomski oporavak ovog dijela SAD-a koji je, zbog globalizacije, već desetljećima u krizi.

“Borit ćemo se za svako američko radno mjesto. S drugim državama bit ćemo u prijateljskom odnosu, ali više nas neće iskorištavati. Obećavam vam”, poručio je Trump.

Prema izlaznim anketama, Clinton u Ohiju ima blagu prednost. Iako su optimistični, njezine glasače brine hoće li Clinton pobijediti u tradicionalno demokratskoj državi.

Demokratskoj kampanji nedostaje entuzijazma

“Ne vjerujem da će Ohio glasovati za Trumpa. Ovo je oduvijek bila država radničke klase”, smatra Carlton Ingram, glasač Hillary Clinton.

“Glas ravnodušnog glasača vrijedi jednako kao i onog entuzijastičnog. Dakle, broji se glas i onoga tko nevoljko glasa za nekog kandidata”, kaže Nick King, koji također podržava Clinton.

Ipak, priznaju da samo 10 tjedana prije izbora, demokratskoj kampanji nedostaje entuzijazma.

Izvor: Al Jazeera