Trumpovo ukidanje pomoći Palestincima ugrožava živote

Palestinski uposlenici Agencije Ujedinjenih Naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) drže plakat tokom protesta protiv američke odluke da sreže pomoć, u Gazi 29. januara 2018. (Reuters)

Dvostranačka grupa od sedam bivših američkih ambasadora u UN-u poslala je ovaj mjesec pismo državnom sekretaru Mikeu Pompeu tražeći da Trumpova administracija ponovo vrati sredstva za UNRWA-u, Agenciju UN-a koja pruža humanitarnu pomoć palestinskim izbjeglicama.

Dok svijet čeka na detalje tzv. „mirovnog“ plana Jareda Kushnera, savjetnika iz Bijele kuće, milioni Palestinaca pate zbog odluke američke vlade da zamrzne vitalnu humanitarnu pomoć palestinskim izbjeglicama – odluka koja već marginaliziranu skupinu stavlja u očajničku situaciju.

Prema UN-u, Gaza će biti potpuno nenaseljiva u naredne dvije godine, budući da je 11-godišnja ekonomska blokada zajedno sa sukcesivnim vojnim operacijama, uništila sposobnost ove priobalne enklave da izvozi ili proizvodi za domaće tržište, uništila je već narušenu infrastrukturu i nije ostavila vremena za rekonstrukciju i ekonomski oporavak.

Restrikcije su ostavile 80 posto od dva miliona stanovnika u enklavi zavisno od međunarodne pomoći i doprinijele su nevjerovatnoj stopi nezaposlenosti od 44 posto.

Ako je postojao jedan izvor nade za pet miliona palestinskih izbjeglica koje žive u kampovima unutar Gaze, Zapadne obale i širom Jordana, Libana i Sirije, bila je to UNRWA – Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama.

Sedam decenija, dok su palestinske izbjeglice čekale na političko rješenje, UNRWA je osiguravala pomoć u hrani, hitne potrepštine, obrazovanje, zdravstvenu njegu, mikrofinansiranje i prilike za posao.

U mjestu kakva je Gaza, gdje struje ima četiri sata dnevno, izvori čiste vode su doslovno iscrpljeni, kretanje i izlazak iz enklave dozvoljeno je samo nekolicini odabranih i u ograničeno vrijeme, gdje bolnice i klinike hronično nemaju dovoljno sredstava i dovoljno osoblja, mladi ljudi bi radije rizikovali živote nego iskusili još jedan dan poniženja koje dolazi od življenja pod ovim uslovima.

Bez škole koje finansira UNRWA, stotine hiljada djece izbjeglica bi prošlo bez obrazovanja. 13 000 poslova koje UNRWA osigurava u zdravstvenom, obrazovnom i uslužnom sektoru neophodan su izvor prihoda za porodice.

Naprezanje da se nadoknadi gubitak

Uprkos nevjerovatnom radu UNRWA-e u Gazi i u regiji da pruži Palestincima neku dozu dostojanstva, u opasnosti je od zatvaranja škola i smanjenja programa.

Trumpova administracija je srezala više od 80 posto od očekivanih 365 miliona dolara koje je američka vlada trebala donirati agenciji. Zbog tog UNRWA ulaže napore da nadoknadi ovaj gubitak dok također nastavlja pružati hitne usluge potrebne nakon protesta u Gazi.

Šta motivira Trumpovu administraciju da sreže sredstva UNRWA-i i palestinskim izbjeglicama kojima služi nije jasno. Ako je cilj prisiliti Palestince da se vrate u pregovore sa Izraelom, američka odluka da premjesti svoju ambasadu u Jerusalem čini SAD neadekvatnim posrednikom.

Sve što će biti postignuto uskraćivanjem humanitarne pomoći Palestincima bit će izloženo kao nespretno i beznadežno pristrasno u korist Izraela.

Kao humanitarni akter, UNRWA niti je uključena u politiku, niti je u poziciji da utječe na politiku. Jednostavno rečeno, kažnjavanje civilne populacije zbog odluka političkih vođa je nemoralno.

Američko ukidanje sredstava za UNRWA-u doslovno će proizvesti isti tip očajavanja koji je ohrabrio mnoge Palestince da protestuju, uprkos rizicima. Sve je veći broj osakaćenih Palestinaca dok američki zvaničnici groteskno hvale izraelsku suzdržljivost, međunarodni zakon i pravni mehanizmi uspostavljeni nakon Drugog svjetskog rata bit će u nezavidnoj poziciji na štetu svih nas.

Američka reakcija na zakočen mirovni proces ne bi trebala biti da osakate UN-ove agencije uspostavljenje da pruže dostojanstvo u odsustvu političkog rješenja.

Trebalo bi podržati i ojačati i organizacije koje pružaju humanitarnu podršku i međunarodna tijela odgovorna za međunarodni mir i sigurnost. To je put prema trajnijem rješenju izraelsko-palestinskog sukoba koji će okončati bezumni gubitak života i udova u Pojasu Gaze i u regiji.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera