Trumpovo pismo Erdoganu: Ne budite grubi, ne budite blesavi

Čelnici dvije zemlje su saglasni o bližoj saradnji kako bi bio ostvaren obim trgovine od 100 milijardi dolara (EPA)

Uoči posjete potpredsjednika SAD-a Mikea Pencea Ankari, američki predsjednik Donald Trump napisao je neobično pismo turskom lideru Recepu Tayyipu Erdoganu, u kojem ga je nimalo diplomatski upozorio da ne bude “grubijan” i “blesan”, potvrdio je izvor iz Bijele kuće.

Pismo je procurilo u američke medije, a nedugo potom dobilo i potvrdu autentičnosti iz Bijele kuće, prenosi Hina agenciju Reuters.

Upućeno je 9. oktobra, dana kada su turske snage pokrenule ofanzivu protiv Kurda na sjeveru Sirije. Kako je danas objavilo Ministarstvo odbrane, u operaciji su do sada neutralizirana 702 kurdska borca. 

‘Nemojte iznevjeriti svijet’

“Dragi gospodine predsjedniče … Hajdemo razraditi dobar sporazum. Ne želite biti odgovorni za pokolj hiljada ljudi, ne želite biti odgovorni za uništenje turske ekonomije, što ću ja učiniti, bude li potrebno”, napisao je Trump.

Zatim se referirao na ekonomske sankcije koje je Amerika nametnula Turskoj kako bi ishodila oslobođenje američkog pastora zatvorenog u Turskoj.

“To je samo mali dio onoga što bi moglo biti”, poručio je američki predsjednik.

“Naporno sam radio kako bih riješio neke od Vaših problema. Nemojte iznevjeriti svijet. Možete sklopiti odličan dogovor”, pisao je dalje Trump i naznačio da je zapovjednik kurdskih snaga spreman na pregovore i ustupke.

“Historija će biti dobra prema Vama ako ovo postupite ispravno i ljudski”, poručio je Trump turskom predsjedniku.

“Ali, ako se ne dogode dobre stvari, zauvijek ću Vas gledati kao vraga. Ne budite grubi. Ne budite blesavi”, napisao je Trump na kraju.

Tursku ofanzivu na sjeveru Sirije omogućila je Trumpova naredba američkim snagama da se povuku iz tog područja. 

Trumpovo pismo ‘bačeno u smeće’ 

Turski zvaničnici su, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekli za Middle East Eye kako su “prigodno” odgovorili na Trumpovo pismo, prenosi Al Jazeera English.

“Samo smo ga bacili u smeće,” rekao je jedan od njih

“Datum pisma je 9. oktobar, isti dan kada smo započeli operaciju “Izvor mira”. Naš predsjednik je dao najbolji odgovor pokrenuvši operaciju istog dana u 16 sati,” rekao je zvaničnik za Middle East Eye.

Informacije su procurile dan prije očekivanog dolaska američkog potpredsjednika Mikea Pencea u Ankaru kako bi dogovorio prekid vatre između turske strane i kurdskog SDF-a.

Bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu rekao je kako bi svi sastanci sa američkim zvaničnicima trebali biti otkazani.

“Turska nacija i država su uvrijeđeni,” poručio je preko Twittera.

Izvor: Al Jazeera i agencije