Trumpovi pomoćnici pozivaju Hamas da prizna Izrael

Kushner, Greenblatt i Friedman pozvali Hamas da se odrekne nasilja i pridržava političkog sporazuma (Reuters)

Tri glavna pomoćnika američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvali su Pokret islamskog otpora (Hamas) da prizna Izrael.

Oni su viši saradnik predsjednika Trumpa Jared Kushner, Jason Greenblatt, američki izaslanik na međunarodnim pregovorima i američki ambasador u Izraelu David Friedman.

Njih trojica su od strane predsjednika Trumpa zaduženi za formulisanje plana okončanja palestinsko-izraelskog sukoba, a pozivaju Hamas da prizna Izrael, te da se odrekne nasilja i pridržava političkog sporazuma.

‘Prilika za mir’

Trumpova ekipa kaže da bi najbolje bilo priznati da nema druge opcije nego da se uradi po njihovom prijedlogu. Kažu da su svi na Bliskom istoku svjesni ove činjenice. Smatraju kako bi ovaj potez donio priliku za mir.

Oni tvrde da bi se u tom slučaju u veoma kratkom roku palestinskom narodu mogao promijeniti život, samo ako to Hamas dopusti.

U članku stoji kako su rekli da, ukoliko Hamas pokaže dobre namjere riječima i djelima, otvaraju se mnoge mogućnosti za različite projekte. Kažu da nema razloga da Palestinci u Gazi i na Zapadnoj obali ne budu uspješni kad je u pitanju ekonomija i da je dovoljno da dopuste da im se pomogne.

Kushner, Greenblatt i Friedman su u posljednjih nekoliko mjeseci ulagali napore u poticaj razvojnih projekata u Gazi.

Podsjećamo da Pojas Gaze, u kojem živi više od dva miliona stanovnika, pati od loših ekonomskih i humanitarnih uslova uzrokovanih 12-godišnjom blokadom koju je tom prostoru nametnuo Izrael.

Izvor: Agencije