Trumpovi izaslanici u Jordanu o bliskoistočnom miru

Jared Kushner se u Ammanu sastao s jordanskim kraljem (AP)

Savjetnik američkog predsjednika Jared Kushner i posebni izaslanik Jason Greenblatt u Ammanu su razgovarali s jordanskim kraljem o naporima za pronalaženje rješenja za izraelsko-palestinski sukob, saopćili su službeni američki izvori.

Kushner i Greenblatt počinju u Ammanu turneju u okviru koje će zatim posjetiti Izrael, Saudijsku Arabiju, Katar i Egipat.

S hašemitskim monarhom su razgovarali o “učvršćivanju saradnje, regionalnim pitanjima, humanitarnom stanju u Gazi i o naporima koje Trumpova administracija ulaže za postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca”, navodi se u saopćenju američke ambasade u Ammanu.

Kralj Abdullah primio Netanyahua

Jordan, saveznik Sjedinjenih Američkih Država i jedna od dviju arapskih zemalja, uz Egipat, koje s Izraelom imaju mirovni ugovor, historijski je učesnik mirovnog procesa i čuvar muslimanskih svetih mjesta u istočnom Jerusalemu.

Kralj Abdullah je u ponedjeljak primio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u rijetkoj posjeti koja je bila posvećena izraelsko-palestinskom miru, koji je u zastoju od 2014. godine i pitanju Jerusalema.

Kraljev ured je objavio da je monarh, primajući Netanyahua, ponovio “nužnost napredovanja ka miru, na temelju rješenja s dvjema državama”, što obuhvata stvaranje palestinske države koja će koegzistirati s Izraelom.

U subotu, nekoliko dana prije putovanja Trumpovih izaslanika, Palestinska samouprava je izjavila da su američki mirovni napori “osuđeni na propast”.

Proizraelski stav Trumpove administracije

Palestinska samouprava je prije nekoliko mjeseci prekinula kontakte s Washingtonom, zbog, kako smatra, naglašenog proizraelskog stava Trumpove administracije.

Trump je 6. decembra objavio da priznaje Jerusalem izraelskom prijestolnicom, što je oduševilo Izraelce, ali je izazvalo oštru osudu velikog dijela međunarodne zajednice i razgnjevilo Palestince.

SAD je 14. maja preselio svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izvor: Agencije