Oglasi

Trumpovi advokati počeli iznositi odbranu u Senatu

Pokazat će se da predsjednik Donald Trump apsolutno nije učinio ništa loše, rekao je vođa pravnog tima Pat Cipollone.

Trumpovi advokati počeli s iznošenjem odbrane

Advokati američkog predsjednika Donalda Trumpa počeli su iznositi odbranu na suđenju za njegov opoziv u Senatu, tvrdeći da će pokušaji demokrata da svrgnu predsjednika postaviti "vrlo, vrlo opasan" presedan u izbornoj godini, javlja Reuters.

Vođa pravnog tima Pat Cipollone poručio je senatorima da će biračima uskratiti pravo da mišljenje o Trumpu pokažu na predsjedničkim izborima 3. novembra ako ga proglase krivim i smjene s dužnosti.

"Oni od vas traže da učinite nešto vrlo, vrlo veliko i, ja bih dodao, vrlo, vrlo opasno", rekao je Cipollone, prenosi Hina.

"Pokazat će se da predsjednik apsolutno nije učinio ništa loše", dodao je.

Očekuje se oslobađanje

Zastupnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, prošlog je mjeseca glasao za opoziv Trumpa na temelju optužbi da je zloupotrijebio dužnost tako što je pritisnuo Kijev da istraži njegovog vjerovatnog protivnika na izborima Josepha Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika.

Po drugoj tački optužnice, Trump je potom opstruirao kongresnu istragu tog slučaja onemogućavajući svjedočenje i skrivajući dokaze.

Trump je odbacio optužbe i čitav postupak opoziva opisuje kao prevaru.

Očekuje se da će ga Senat osloboditi, jer su za opoziv potrebne dvije trećine glasova u domu u kojem republikanci imaju većinu.

Do sada nijedan republikanski senator nije javno podržao njegov opoziv, a nekoliko ih je demokratsku prezentaciju dokaza na početku suđenja ocijenilo neuvjerljivom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.