Trumpova politika zabrinjava hadžije

Baha al-Deen, hadžija iz Gruzije, kaže da se treba zaustaviti bilo koje etiketiranje muslimana kao terorista (Getty Images)

Vjernici koji su se ove godine okupili na najvećem godišnjem skupu muslimana na svijetu, hadžu, izrazili su svoju zabrinutost u pogledu politike američkog predsjednika Donalda Trumpa prema muslimanima. Pojedini su naglasili kako je neophodno da muslimani zajedničkim snagama rade na poboljšanju svoga imidža kako bi se ispravila pogrešna o islamu na Zapadu.

Jedna grupa hadžija iz Amerike, Kanade i Velike Britanije je kazala kako su predsjednik Trump i njegova politika na čijoj meti se, prema njihovim riječima, nalaze muslimani i imigranti postali stalna tema razgovora.

Yasir Qadhi, islamski učenjak koji je doputovao iz američke savezne države Tennessee kako bi obavio hadž ove godine, kaže: ”Ljudi su iziritirani, ljuti, potišteni i zabrinuti… Niko koga poznajem nije zadovoljan trenutnim okolnostima ili aktualnom administracijom. Nijedna osoba u cijeloj ovoj grupi.”

Hadžija iz Amerike Wajahat Ali kaže kako su ga njegovi prijatelji u Americi zamolili da se moli za Sjedinjene Američke Države u svojim molitvama na hadžu, dok su druge hadžije koje je upoznao izrazile svoje suosjećanje i optimizam da će se situacija poboljšati.

”Muslimani širom svijeta su sada svjesni drugačije političke situacije”, rekao je Yusuf Badat, imam iz Toronta. ”Svi zajedno rade na tome da pruže bolju sliku o sebi, budući da se izvještavanja u mnogim slučajevima fokusiraju na grupu ISIL i druge marginalne grupe”, dodao je.

Vjera mira

Sa svoje strane, hadžija iz Malezije Abdul Azim Zainul Abideen kaže da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država treba zaustaviti, kako ih je nazvao, svoje napade na islam. ”Mi nemamo ništa protiv Amerikanaca ili nemuslimana”, rekao je tokom simboličnog rituala kamenovanja šejtana.

Baha al-Deen, hadžija iz Republike Gruzije, kaže da se treba zaustaviti bilo koje etiketiranje muslimana kao terorista.

”Oni opisuju muslimane na mnoge načine, no prije nego im odgovore na to, muslimani trebaju postići dogovor i okončati nemire u islamskom svijetu… Samo ime islam znači mir i ne postoji veza između islama i terorizma. Ono što ovi tvrde i kako to nazivaju zapravo nema nikakve veze sa islamom i muslimanima”, dodao je on.

Nastavio je da ”se mora smanjiti upotreba ovakvih naziva koji se pripisuju muslimanima i da svi trebaju živjeti skupa u miru…Mi smo ljudi, Bog nam je dao razum i jezik kako bismo razumjeli jedni druge i razgovarati o našim problemima, inače ćemo se boriti kao životinje.” 

Trump je kao kandidat za američkog predsjednika predložio da se uvede zabrana ulaska muslimanima u Sjedinjene Države. Nakon što je preuzeo dužnost američkog predsjednika naredio je privremenu zabranu ulaska u državu osobama koje dolaze iz nekoliko zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom, što su američki sudovi blokirali te presudili da su takve odluke diskriminatorne.

Zaštita nacionalne sigurnosti 

Američka administracija negirala je da postoji namjera religijske diskriminacije kroz rješenja o zabrani putovanja, rekavši kako se radi o administrativnim mjerama u cilju zaštite nacionalne sigurnosti.

Međutim, žestoka retorika o opasnosti koju predstavlja ”radikalni islam”, što je bila centralna tema Trumpove izborne kampanje, podstakla je na optužbe da on želi ugroziti i protjerati više od tri miliona muslimana Amerikanaca.

Mnogi američki muslimani kažu da je stav njihovog predsjednika stvorio atmosferu u kojoj neki možda osjećaju da mogu zauzeti diskriminirajuće stavove ili čak napadati muslimane bez straha od bilo kakvih posljedica.

Izvor: Al Jazeera