Trumpova odluka o Guantanamu ‘čista glupost’

U Guantanamu je bilo približno 780 osoba otkad je taj zatvor otvoren 2002. godine (Reuters)

Donald Trump je potvrdio ove sedmice da će američki vojni zatvor u Guantanamu ostati otvoren, zbog čega će, kako navode stručnjaci, deseci zatvorenika biti onemogućeni da napuste zloglasni zatvor.

Američki predsjednik je u utorak potpisao izvršnu odluku o nastavku rada američkog zatvora u Kubi.

“Donald Trump je kreten ako misli da zatvor Guantanamo treba ostati otvoren jer ćemo na taj način biti sigurniji ili zato što će to popraviti našu sliku u svijetu”, kazao je Wells Dixon, odvjetnik u Centru za ustavnu pravdu, američku advokatsku grupu. On tvrdi da ta odluka postiže sasvim suprotan cilj.

Ova odluka predstavlja otklon od stavova Trumpovih prethodnika Baracka Obame i Georgea W. Busha, koji su vjerovali da tu ustanovu treba zatvoriti. Ipak, nijedan bivši predsjednik nije zatvorio Guantanamo.

Iako Trumpova odluka “nije iznenađujuća”, kaže Dixon za Al Jazeeru, “ona nažalost potvrđuje njegovu namjeru da povlađuje njegovoj političkoj bazi na štetu američke nacionalne sigurnosti i međunarodnih ljudskih prava”.

Radi se o “čistoj gluposti”, dodao je on.

Izvršna uredba, potpisana ove sedmice, znači da je ono što SAD čini u Guantanamu “dozvoljeno, sigurno, humano i provedeno u skladu s međunarodnim pravom i zakonima SAD-a.”

Bez podizanja optužnice

To također znači da će američki ministar odbrane Jim Mattis u roku od 90 dana uputiti preporuke predsjedniku, koje uključuju i “transfer pojedinaca” u Guantanamo.

U govoru o stanju nacije Trump je rekao da od Kongresa traži da osigura da SAD i dalje ima mogućnost da zatvara teroriste “gdje god da ih uhvatimo”, te da je povukao neispunjeni nalog njegovog prethodnika Baracka Obame za zatvaranje zatvora Guantanamo.

U Guantanamu je bilo oko 780 osoba, otkako je taj zatvor otvoren 2002. godine.

Na kubanskom otoku ostao je još 41 zatvorenih, među kojima je 28 onih protiv kojih pravosuđe SAD-a nije pokrenulo redovne sudske procese.

U zatvoru boravi još najmanje pet osoba za koje je proglašeno da mogu biti oslobođeni, saopćila je grupa Close Guantanamo.

Više zatvorenika je preminulo u Guantanamu (9) nego što je tribunal izrekao presuda (8).

U zatvoru se nalaze ljudi koji ni skoro nakon 15 godina nisu optuženi ni za jedan zločin i nakon svih tih godina ne znaju kakva im je sudbina.

Izvor: Al Jazeera i agencije