Trumpova odluka može koštati Boeing 20 milijardi dolara

Iran Air, Avion, Zrakoplov
Boeing je 2016. objavio najveći broj aranžmana s iranskim kompanijama, koji obuhvata 80 aviona za Iran Air (AP)

Odlukom o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom američki predsjednik Donald Trump ugrožava više milijardi dolara vrijedne sporazume Boeinga o obnavljanju zastarjele iranske komercijalne zrakoplovne flote, ocjenjuje u srijedu TV mreža CNBC.

Američki proizvođač zrakoplova ima ugovore o prodaji zrakoplova iranskim zrakoplovnim kompanijama u vrijednosti 20-ak milijardi dolara, prema kataloškoj cijeni.

Ipak, broj ugovorenih zrakoplova za Iran mali je u odnosu na ukupnu knjigu narudžbi Boeinga, koji je prvo tromjesječje ove godine završio s neizvršenim narudžbama za više od 5.800 zrakoplova, među kojima je više od 4.600 naručenih modela 737, prenosi Tanjug.

Boeing nije uključio ugovore u knjigu narudžbi, Airbus jest

Beoing je priopćio kako nije uključio iranske ugovore u svoju knjigu narudžbi, tako da podatak vezan za neispunjene narudžbe ostaje nepromijenjen.

Međutim, kako dodaje CNBC, Boeingov europski rival Airbus uključio je svoje ugovore s iranskim zrakoplovnim kompanijama u svoju knjigu naruždbi.

“Nakon današnje objave [predsjednika Donalda Trumpa] konzultirat ćemo se s Vladom SAD-a o idućim koracima”, naveo je Boeing u priopćenju proslijeđenom medijima u utorak kasno navečer.

Dionice kompanije završile su trgovački dan na burzi u padu za 0,6 posto.

Trump je jučer objavio da će obnoviti sankcije Iranu, koje su bile ukinute sporazumom iz 2015. nakon što je Iran pristao na ograničenje nuklearnog programa, što je omogućilo ugovaranje poslova s iranskim zrakoplovnim kompanijama.

Naruždba za 100.000 radnih mjesta

Boeing je u prosincu 2016. objavio najveći broj svojih aranžmana s iranskim zrakoplovnim kompanijama, koji obuhvaća 80 zrakoplova za Iran Air, među kojima je 50 modela 737 MAX 8.

U travnju 2017. zrakoplovna kompanija Iran Aseman Airlines potpisala je sporazum o kupnji 30 zrakoplova Boeing 737 MAX, uz mogućnost kupnje još 30.

Kad je izvijestio o sporazumu s Iranom, Boeing je naveo da će ta narudžba osigurati 100.000 radnih mjesta u SAD-u.

Richard Aboulafia, potpredsjednik u Teal Groupu, izjavio je za CNBC da, i ako sporazumi budu potpuno poništeni, to vjerojatno neće imati veliki utjecaj na Boeing.

Izvor: Agencije