Trumpova odbrana: Nema ni prekršaja ni dokaza

Među argumentima Bijele kuće jest i onaj po kojem je istraga u vezi s opozivom bila 'nepopravljivo manjkava' (EPA)

Bijela kuća objavila je detalje pravne odbrane predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa u Senatu SAD-a, koji kontroliraju republikanci, a gdje se vodi suđenje za opoziv američkog čelnika, prenosi agencija Reuters.

Trump, koji je tek četvrti od 45 američkih predsjednika kome prijeti mogućnost svrgavanja s pozicije opozivom, predao je detaljne navode zašto treba ostati u Ovalnom uredu.

Reuters navodi neke detalje, a prvi je argument to da demokrati u Zastupničkom domu nisu identificirali “prekršaj za opoziv”.

“Teorija iz romana o ‘zloupotrebi ovlasti’ demokrata u Domu nepravilno mijenja standard ‘teških zločina i prekršaja’ s izmišljenom teorijom koja bi trajno oslabila predsjedništvo jer bi omogućila opozive samo na osnovu neslaganja u politici”, prenosi Reuters te navode.

“Tvrdnja demokrata iz Doma o ‘opstrukciji Kongresa’ neozbiljna je i opasna. Demokrati iz Doma predlažu uklanjanje predsjednika iz ureda jer je iskoristio legalna prava i privilegije izvršnog ogranka protiv defektnih sudskih poziva.”

Dodaje se da je “predsjednik dao upute trojici svojih najviših savjetnika da se ne odazovu na sudske pozive za svjedočenje jer oni imaju imunitet od toga da budu natjerani na svjedočenje pred Kongresom.”

Manjkavosti i dokazi

Drugi argument Bijele kuće jest onaj po kojem je istraga u vezi s opozivom bila “nepopravljivo manjkava”.

“Proces koji je rezultirao člancima o opozivu od početka je bio manjkav. Od osnivanja Republike Dom nikad nije pokrenuo opoziv protiv predsjednika, a da nije imao podršku cijelog Doma”, navode iz Trumpove odbrane.

“Dom predvođen demokratima izmislio je nečuvenu proceduru prema kojoj predsjedniku nije omogućen pošten proces. Sama procedura počela je tajnim saslušanjima u podzemnom bunkeru. Predsjednik nije imao pravo učešća. Saslušanja predsjednika (Adama) Schiffa bila su pogubno pogrešna iz još jednog razloga – sam Schiff bio je ključan u stvaranju priče iza saslušanja.”

Bijela kuća kao treći argument predstavlja to da demokrati nisu dali “nikakve dokaze koji podupiru njihove tvrdnje”.

“Dom predvođen demokratima pogrešno je optužio predsjednika da je, navodno, uvjetovao vojnu pomoć ili predsjednički susret Ukrajini najavivši posebnu istragu. No, demokrati nisu imale nijednog svjedoka za svoje tvrdnje da je predsjednik ikad zapravo postavio takav uvjet.”

Izvor: Agencije