Trumpova kampanja vidi postupak opoziva kao adut

Podrška Trumpu cijele godine iznosi približno 40 posto i malo se mijenjala u posljednja tri mjeseca (EPA)

Izborni štab američkog predsjednika Donalda Trumpa prihvatio je napore demokrata za Trumpov opoziv kao svoj glavni adut za predsjedničke izbore 2020, vjerujući da će njegove pristalice i politički nezadovoljnici glasati za njega na izborima u novembru.

No, ako se republikanski predsjednik nada javnom otporu kao 1998, u vrijeme opoziva demokratskog predsjednika Billa Clintona, ankete Reutersa i Ipsosa posljednjih mjeseci pokazuju da to nije slučaj.

Istraga Zastupničkog doma Kongresa SAD-a osnažila je inicijativu demokrata da Trump odgovara za pritiskanje Ukrajine da istraži političkog suparnika, demokrata Joea Bidena, pokazuju rezultati anketa koje se provode svake sedmice od izbijanja skandala s Ukrajinom 24. septembra.

‘Trumpovi glasači će uzvratiti’

Očekuje se da će Trump kasnije ove sedmice postati treći američki predsjednik protiv koga se provodi opoziv, kada cijeli Zastupnički dom, predvođen demokratima, potvrdi optužbe za zloupotrebu moći i ometanje istrage Kongresa.

Uslijedit će suđenje u Senatu, koji kontroliraju republikanci i koji vjerovatno neće glasati za njegov opoziv, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Trump odbacuje optužbe i postupak naziva prevarom.

Otkad su demokrati pokrenuli istragu, predsjednikova kampanja pokušava preokrenuti krizu u političku prednost, navodi se u programu kampanje, u koji je uvid imao Reuters.

“Svaki put kad ljudi pokušavaju zbaciti legitimnog predsjednika njegovi će glasači uzvratiti”, rekao je šef Trumpove kampanje Brad Parscale.

Čini se da se republikanci uzdaju u ishod postupka za opoziv Clintona 1998.

Rast Clintonove popularnosti

Tadašnja anketa Gallupa pokazala je porast Clintonove popularnosti i u vrijeme izglasavanja opoziva dobio je 73 posto podrške.

Clinton, protiv koga je postupak pokrenut zbog laganja o seksualnim odnosima s pripravnicom u Bijeloj kući, ojačao je svoju političku poziciju nakon što je na suđenju u Senatu 1999. oslobođen optužbi.

No, 2019. godine Amerikanci reagiraju drugačije.

Podrška Trumpu cijele godine iznosi približno 40 posto i malo se mijenjala u posljednja tri mjeseca.

Izvor: Agencije