Trumpova godina završava u haosu

Čak i neki Trumpovi prijatelji pokazuju sve veću zabrinutost smjerom kojim ide njegova administracija na polovici mandata (EPA)

Trumpovo predsjedništvo išlo je iz krize u krizu otkako je prije dvije godine preuzeo dužnost američkog predsjednika, no četvrtak je bio prekretnica koja je, kako izgleda, na kušnju dovela i najvažnije pristaše Donalda Trumpa među republikancima.

Ministar odbrane James Mattis, osoba koja uživa široko poštovanje i smatrala se faktorom stabilnosti u administraciji Donalda Trumpa, podnio je ostavku zbog neslaganja u vezi Trumpove vanjske politike.

Mattis je potom uputio pismo koje je pokazalo temeljne razlike glede politika i koje implicitno kritizira Trumpovo zanemarivanje saveznika, prenosi Hina.

Trump je u četvrtak ustrajao i na odluci o povlačenju vojnika Sjedinjenih Američkih Država iz Sirije, planira povlačenje američkih snaga iz Afganistana i gurnuo je vladu SAD-a prema blokadi zbog finansiranja zida na granici.

Povrh svega su naglo pale američke dionice zbog zabrinutosti ulagača mogućom paralizom dijela savezne administracije, sporijim ekonomskim rastom i projekcijama da će iduće godine kamatne stope još rasti.

Čak i neki Trumpovi prijatelji pokazuju sve veću zabrinutost smjerom kojim ide njegova administracija na polovici mandata.

Zabrinutost saveznika

Senator Lindsey Graham, blizak saveznik i čest partner u golfu, u četvrtak je hvalio Mattisa i javno zatražio od Trumpa da ponovno razmotri je li baš dobra odluka o povlačenju iz Sirije te upozorio da bi povlačenje iz Afganistana u konačnici moglo dovesti do još jednog napada na Ameriku sličnog onome 11. septembra 2001. godine.

“Vjerujem da si na putu da učiniš istu grešku koju je predsjednik (Barack) Obama učinio u Iraku… Na kraju se to tebi neće pokazati ništa boljim nego njemu”, napisao je Graham u vezi odluke o Siriji.

Graham je rekao i da je zbog stanja u Afganistanu povlačenje vojske strategija visokog rizika. “Ako nastavimo sadašnjim smjerom krećemo prema mogućem gubitku svega što smo postigli i utiremo put drugom 11. septembru”.

Čelnik senatske većine Mitch McConnell objavio je izjavu u kojoj izražava ozbiljne dvojbe u vezi razloga Mattisovog odlaska.

“Posebno sam uznemiren time što on daje ostavku zbog snažnih razlika s predsjednikom u ključnim aspektima američkog globalnog vodstva”, rekao je.

To je živ podsjetnik na prve mjesece Trumpovog mandata  kada je otpustio savjetnika za nacionalnu sigurnost Michela Flynna nakon samo jednog dana, direktora FBI-ja Jamesa Comeya i uveo zabranu ulaska u SAD za građane većinski muslimanskih država koju je sud blokirao.

Izvor: Agencije